Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Ett turbulent liv har lugnat ner sig

Hon kallar sig själv för B-kändis sedan det blev klart att hennes fars kusin blev utsedd till Kardinal i katolska kyrkan men menar att hennes egen tro kommer från mamman som är spanjorska. Nu fyller Maria Arborelius 60 år och har du gissat att faderns kusin heter Anders så är det rätt.

Maria Arborelius, Limhamn, fyller 60 år.Bild: Peter Frennesson
För tio år sedan skrev tidningen om Maria i samband med att hon fyllde 50 år. Då var hennes liv fyllt av jobb på Folktandvården, livet med familjen och vårdandet av hennes Bonsaiträd och dockskåp.
Sedan dess har det hänt en hel del i hennes liv:
– Det började med att jag och min man skilde oss efter mer än 30 år tillsammans. Det var jobbigt men jag har kommit stärkt ur det, berättar hon.
Sedan blev det organisationsförändringar på Folktandvården som gjorde att Maria fick byta arbetsplats.
– Där fungerade det inte på ett bra sätt så jag hamnade i konflikt med flera personer. Det slutade med att jag insåg att jag inte kunde vara kvar där och sade upp mig.
– Jag visste att jag om inte annat kunde börja jobba som sjukvårdsbiträde igen. Det jobbade jag med innan jag utbildade mig till tandläkare och även senare eftersom det var så svårt att få jobb som tandläkare när jag var färdigutbildad.
Det var på 70-talet efter den stora högskolereformen då många personer med arbetslivserfarenhet tog plats på universiteten.
– Då räckte inte mina betyg så jag fick jobba några år för att få behörighet.
Första tandläkarjobbet var ett vikariat på tre veckor som sedan följdes av fler.
– Jag hade turen att en gammal klasskompis skulle ha barn så jag fick vikariera för henne. Sedan fick hon fler barn och till sist var jag inne i systemet och jobbade heltid på Folktandvården på Lindeborg.
Tillbaka till för ett par år sedan:
Förhållandevis nyskild och utan jobb var det bara att ta nya tag.
– Jag hade haft kontakt med Stjärntandläkarna innan och hörde mig för om det fanns något jobb där och det fanns plats för mig.
Så dagen efter uppsägningen från Folktandvården startade hon ett aktiebolag och började jobba.
– Jag hade ingen aning om det här med bolag men det löste sig med lite hjälp. Nu har jag en revisor och så är de snälla på banken, förklarar hon.
Patienterna hon lämnat undrade förstås vart doktor Arborelius tagit vägen men hittade henne så småningom igen.
– Nu har jag fått de flesta av mina tidigare patienter tillbaka. En del har jag haft länge och det är spännande att se vad 30 år gör med tandhälsan.
Under åren som tandläkare har hon även odlat sitt intresse för bonsaiträd och på terrassen står flera på övervintring. Dessutom är hon numera Kretsansvarig för södra Sverige inom Svenska bonsaisällskapet.
– Jag har hållit på med bonsai i halva livet inser jag nu när jag räknar på det, konstaterar hon.
Bonsaiintresset ledde till att hon några veckor innan jul blev inbjuden till Taiwan och var med på en utställning. Dessutom ordnade hon en utställning i Limhamn i september.
Fakta

Maria Arborelius

Bor: i Malmö

Gör: Tandläkare.

Familj: Två barn.

Aktuell: Fyller 60 år den 30/12.

Gå till toppen