Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Ingen har gjort fel ändå borde utbildning betala sig bättre

Erdal Rakip är ett exempel på att systemet borde utvecklas.

Erdal Rakip som 17-åring i MFF:s A-lag i en träningsmatch mot tyska Schalke 04 2013.Bild: Lars Brundin
Det är helt rätt och det finns absolut inga invändningar emot det. Ändå känns det inte riktigt rättvist och det är absolut varken Erdal Rakips eller Malmö FF:s fel.
Bosmandomen är numera något fotbollen självklart lever med och den är väldigt logisk. Har du spelat ut ditt kontrakt - fullgjort den tid då du lovat att arbeta för en förening - så är du fri att söka en ny arbetsigvare/förening.
De internationella fotbollsorganisationerna har ändå filat till en lösning som gör att en viss ersättning utgår, en utbildningsersättning till de klubbar en spelare representerat från det han blev 12 år och fram till och med det år han fyller 21 år.
Den ersättningen är på sitt sätt tämligen rimlig och ett sätt att i alla fall försöka balansera situationen något, men obalansen kan man aldrig komma ifrån helt.
Det som känns speciellt med en spelare som Erdal Rakip är att han gått hela vägen från MFF:s fotbollsskola som femåring och upp till A-kontrakt och SM-guld och Champions League-spel och så vidare.
Just den typen av utbildning är inte så vanlig, den säger mycket om en förening - men också om spelarens kärlek till föreningen.
Att inte åren upp till man fyller tolv inte ger någon ersättning är också på sitt sätt logiskt, då barnidrott inte ska ha ekonomiska förtecken.
Ändå så känns det som sagt inte riktigt rättvist att en förening som utbildat en spelare verkligen hela vägen inte får en större ersättning, när nu summorna i fotbollen är så groteska som de faktiskt är.
Erdal Rakip skrev ett lärlingskontrakt med MFF 2013. Det gjordes om till ett A-kontrakt på tre och ett halvt år sommaren 2014. Det var samtidigt en förlängning. Men trots allt är Rakip bara 21 år och har bara haft ett A-kontrakt och vi kan diskutera i det oändliga om man då har betalat tillbaka sin utbildning eller ej.
Jag tycker som sagt inte att man kan lägga ansvar vare sig på Rakip eller klubben, men att det nuvarande ersättningssystemet kanske kunde utvecklas ytterligare med fler premier och morötter för föreningar som utbildat spelaren sedan han började spela fotboll.
Visst, det är lätt att säga att Rakip borde ha betalat tillbaka genom att förlänga sitt kontrakt typ i somras med något år. Det kan finnas ett ansvar där också, men i fotbollens cyniska värld är det inte lätt att säga till en ung spelare att han ska försvåra sina möjligheter att komma iväg till ett långt mer lukrativt kontrakt när han faktiskt har gjort jobbet. Och det har ju verkligen Erdal Rakip gjort, som alltså varit med och vunnit fyra allsvenska guld som 21-åring - helt sanslöst egentligen. Låt vara att det bara blev en match - debuten mot BP borta om jag inte minns helt fel - 2013.
Utvecklingen sedan dess har varit tydlig. 2014 blev det 15 matcher (sju från start, åtta inhopp), 2015 20 (10/10), 2016 27 (12/15), 2017 27 (24/3).
Erdal Rakips önskan - som han uttryckt klart - att MFF skulle satsa på honom som en startspelare, blev alltså verkligen verklighet 2017. Det var ett "krav" för att förlänga, nu blev det alltså ändå inte så.
Men Rakip kan verkligen lämna MFF och gå vidare med högburet huvud - att ha bidragit till fyra allsvenska guld vid hans ålder är minst sagt mäktigt. Oddsen är väl också mycket goda att han återvänder en dag.
Om det nu blir Benfica i Portugal då? Tja, varför ska vi försöka döma att utmaningen är för svår, som en del velat säga. Titta på Victor Nilsson Lindelöfs utveckling i just den klubben. Rakip får dock räkna med att ge allting tid. Jag tror inte att han går in och etablerar sig i Benficas startelva över en natt. Det handlar om hårt jobb och skapa sig en identitet i en nu klubb. Dock har han mycket med sig i att vara fostrad i MFF - minns att spelare som Stefan Schwarz, Jonas Thern och Mats Magnusson alla har gjort succé i den klubben.
Resan från gården mitt emot Zlatans - tvärs över Amiralsgatan in princip - för Erdal Rakip till ett kontrakt med en storklubb som gör honom ekonomiskt oberoende för livet förmodligen, är fascinerande. Erdal bor fortfarande hemma hos föräldrarna där. En sannsaga om möjligheten att lyckas.
Men vi ska också i högsta grad betona att det är ännu ett bevis på att fotbollsutbildningen i Malmö FF håller högsta klass från väldigt unga år.
Vad händer i MFF nu? Tja, vi måste väl ha hela bilden först, men mycket pekar väl mot att även Oscar Lewicki försvinner, när han nu inte skrivit nytt kontrakt med MFF och bara fyra dagar återstår av det gamla.
MFF kommer givetvis att förstärka. Kravbilden på Östersund Fouad Bachirou stämmer väldigt exakt med Oscar Lewickis cv. Och på sitt sätt även med Erdal Rakips. Vi ska ju inte glömma att Rakip haft den typen av lite defensivare central mittfältsroll innan han hittade nya succérollen som något slags högerinner.
Bachirou framstår som en otroligt spännande värvning om den blir verklighet.
Samtidigt kan jag tycka att det vore väldigt intressant att se Mattias Svanberg få växa in i och utvecklas i rollen som Erdal Rakip gjort till sin under året. Svanberg har alla egenskaperna för att kunna fylla den på sikt, men måste bredda sitt register lite grand.
Även med en satsning på Svanberg, känns det ändå som att ytterligare en spelare med kvaliteter att spela den rollen måste in i laget. Egentligen finns ju denne spelare i truppen - jag tänker på Kingsley Sarfo, men alldeles oavsett den rättsliga utgången i hans fall, är det väldigt svårt - för att inte säga omöjligt - att se honom i MFF-tröjan igen. Även om juridiken kan bli väldigt krånglig om han frias från de misstankar han har emot sig.
Det finns dock en twist med nu tillgänglig trupp. Om vi tänker i en 3-5-2-uppställning, skulle nyförvärvet från Häcken Egzon Binaku, som egentligen är vänsterback, kunna bli wingback till vänster. Och då skulle Arnor Traustason kunna få Rakiprollen som högerinner.
Jag tror dock på två mittfältsvärvningar till ändå i vinter, förutsatt att även Oscar Lewicki försvinner.
Läs alla artiklar om: MFF 29 december 2017
Gå till toppen