Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kvinnor i Malmö organiserar sig efter våldtäkterna

Någon att ha följe med hem från bussen eller att kontakta när man känner sig rädd. Facebookchattar för personer som bor i samma områden ska göra att kvinnor och ickebinära vågar vistas utomhus.

Emmy Avén är administratör för gruppen där kvinnor som bor i samma områden uppmanas organisera sig för att öka tryggheten.Bild: Privat
Emmy Avén är adminstratör för en Facebookgrupp för kvinnor och ickebinära i Malmö som samlat över 1500 medlemmar sedan i våras.
– Vi vill ha en säker zon för kvinnor och ickebinära där vi kan diskutera saker som sker. Under Metoo hade vi en lång inläggstråd där folk i säkerhet kunde berätta om saker de varit med om. Vi vill slippa män som berättar för en hur saker och ting ska vara. Det är något många saknar ute i verkligheten, säger hon.
Efter den misstänkta gruppvåldtäkten som en 17-årig flicka utsattes för på Hasselgatan tidigare i december startades en dialog om hur gruppmedlemmarna skulle kunna hålla varandra om ryggen. Ytterligare en misstänkt våldtäkt i Högaholm natten mot fredagen fick Emmy Avén att agera.
– Det ska inte behöva ske och om vi i gruppen kan organisera oss kan vi skapa trygghet för i alla fall en liten del av Malmös kvinnor och ickebinära.
På fredagseftermiddagen skrev hon ett inlägg där hon uppmanade alla medlemmar att skriva ut vilket område de bodde i.
– Tanken är att det ska skapas mindre chattar där man har direktkontakt och där man kan skicka en notis direkt när något sker, om man känner att någon följer efter en eller om man känner sig otrygg generellt.
– Det kan vara till exempel på klubben om någon vägrar att backa. Det finns personer som har blivit utsatta tidigare och om denna chatten hade funnits då hade vi kunnat komma direkt.
Två timmar efter att tråden skapades har kvinnor och ickebinära från omkring 30 olika områden i Malmö hakat på förslaget.
– Det är mellan fem och tio personer som har hört av sig från varje område så det har gått väldigt fort.
Vad hoppas du att det här ska leda till?
– Att folk inte blir rädda.
– Man ska ha någon att kunna gå från bussen med, gå hem till eller gå ut på promenad med.
Gå till toppen