Vellinge

M klubbar beslutet: ensamkommande tonåringar får inte pengar som kan ge bostad

Det blev ett rekordsnabbt extrainkallat möte om en fråga: om ensamkommande tonåringar ska få ta del av pengarna som regeringen avsatt för att de ska få en bostad. Svaret är nej. Vellingemoderaterna drev igenom sin linje – potten ska fylla andra etableringshål.

"Jag tycker att man ger de här individerna mycket hopp som kan upplevas som förvirrande. Lagen är tydlig, men sedan kommer ett bidrag som ger tillfälligt hopp samtidigt som man kanske har ett avslag att förhålla sig till. Det blir väldigt otydligt", säger Carina Wutzler (M).Bild: Micaela Landelius
När ensamkommande tonåringar blir myndiga eller räknas upp i ålder måste de flytta till Migrationsverkets vuxenboenden någonstans i Sverige. För att förhindra flyttkarusellen och underlätta fortsatt skolgång under ungdomarnas asylprocess har regeringen avsatt pengar i ett tillfälligt kommunbidrag. För Vellinges del ligger potten på 900 000 kronor.
Som Sydsvenskan tidigare berättat ansökte kommunens ideella föreningar redan i somras om att få driva ett inackorderingsboende för ungdomarna. Sedan dess har beslutet om hur bidraget ska användas flyttats fram mellan olika möten i omsorgsnämnden. Strax innan jul bollades frågan vidare till kommunstyrelsen.
Det fick oppositionen att gå i taket. Därför gick Liberalerna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Nya Listan samman – och drev igenom ett extrainsatt sammanträde med kommunstyrelsen för att snabba upp processen.
På fredagsmorgonen möttes politikerna för ett tidigt möte. Moderaterna backade av Sverigedemokraterna drev igenom den linje de fört hela tiden. Pengarna som öronmärkts för de ensamkommande kommer att istället att användas för andra målgrupper som kommunen ansvarar för. Bland annat vuxna nyanlända som anvisats till kommunen enligt bosättningslagen och ensamkommande som är under 18.
– När det gäller gruppen ensamkommande som passerat 18 och är vuxna så är det Migrationsverkets ansvar. Det ändrar inte det tillfälliga bidraget på. Vi tycker att det blir tydligare och större säkerhet för individen att upprätthålla den ansvarsfördelningen långsiktigt, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
Hur resonerar ni kring att det ändå är pengar som är öronmärkta för den här gruppen?
– Det är märkligt att man skickar ut statsbidraget till kommunerna utan vidare riktlinjer eller uppföljning på hur de används. Man ändrar ju inte lagstiftningen – och lagstiftningen är tydlig. Andra kommuner gör likadant som Vellinge.
Förra året gick kostnaden för hela verksamheten som rör ensamkommande barn i Vellinge back med närmare två miljoner. Carina Wutzler menar att pengarna inte ska användas för att täppa igen det budgethålet.
– Exakt hur och vad de ska användas till är inte klart, men de ska inte täcka underskottet 2017.
Fredagens möte slutade med omröstning. Åtta ledamöter röstade för – fem emot. Den eniga oppositionen som blev helt överkörda är också eniga i sin kritik.
– Vi anser att M i Vellinge, med sitt och SD:s beslut idag, driver en inhuman linje, när man bara vill sparka ut ungdomarna från kommunen, säger Rolf Erichs (Nya Listan).
– Vi beklagar att de styrande inte ser möjligheterna med de ideella föreningarnas roll. Allt medmänskligt arbete som dessa är beredda att åta sig, blir helt nonchalerat, säger Angela Everbäck (MP).
Även Liberalerna, som hela tiden varit tydliga med att staten bör ta ansvaret för ensamkommande över 18, instämmer med den övriga oppositionen i den här frågan.
– Nu väljer man att behålla pengarna, samtidigt som man motarbetar de ideella föreningarna i vår kommun. Det är principlöst och oklokt, säger Henrik Thorsell (L).
Fakta

Detta har hänt

Runt 25 ensamkommande pojkar i Vellinge har nyligen blivit myndiga eller räknats upp i ålder till 18 år. Ytterligare ett tjugotal personer riskerar att hamna i samma situation inom de närmaste månaderna.

I nuläget har 17 familjer i kommunen öppnat sina hem för ungdomar. Ytterligare ett antal har under jullovet fått ett tillfälligt boende på EFS-gården i Höllviken, med hjälp av pengar som Vellingeborna har samlat in.

Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Läs alla artiklar om: Ensamkommande utan bostad
Gå till toppen