Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

M klubbar beslutet: ensamkommande tonåringar får inte pengar som kan ge bostad

Det blev ett rekordsnabbt extrainkallat möte om en fråga: om ensamkommande tonåringar ska få ta del av pengarna som regeringen avsatt för att de ska få en bostad. Svaret är nej. Vellingemoderaterna drev igenom sin linje – potten ska fylla andra etableringshål.

"Jag tycker att man ger de här individerna mycket hopp som kan upplevas som förvirrande. Lagen är tydlig, men sedan kommer ett bidrag som ger tillfälligt hopp samtidigt som man kanske har ett avslag att förhålla sig till. Det blir väldigt otydligt", säger Carina Wutzler (M).Bild: Micaela Landelius
När ensamkommande tonåringar blir myndiga eller räknas upp i ålder måste de flytta till Migrationsverkets vuxenboenden någonstans i Sverige. För att förhindra flyttkarusellen och underlätta fortsatt skolgång under ungdomarnas asylprocess har regeringen avsatt pengar i ett tillfälligt kommunbidrag. För Vellinges del ligger potten på 900 000 kronor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Läs alla artiklar om: Ensamkommande utan bostad
Gå till toppen