Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisbil sprängd på Sallerupsvägen – en man anhållen

På fredagskvällen sprängdes en polisbil utanför polishuset på Sallerupsvägen. Två män i tjugoårsåldern greps misstänkta för inblandning i sprängdådet. En av dem anhölls under natten.

En polisbil har sprängts vid polishuset på Sallerupsvägen.Bild: Patrick Persson
Läs också Övervakningsfilm kan ge svar om sprängningen av polisbilen
Larmet kom vid 19.25. En polisbil som stod parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö hade utsatts för någon form av explosion, och bilen fick rejäla plåtskador.
Polisen spärrade av Sallerupsvägen och polisens kriminaltekniker och bombexperter genomförde en brottsplatsundersökning. Ingen person skadades i explosionen.
Tidigt fick polisen in uppgifter om att en misstänkt gärningsman sågs springa från platsen. Vid 20.50 greps två män, 26 och 22 år gamla, misstänkta för inblandning i sprängningen mot polisbilen.
Två män greps efter sprängningen av polisbilen.Bild: Patrick Persson
Enligt uppgifter till Sydsvenskan är en av männen känd av polisen sedan tidigare. Strax efter dådet genomfördes ett flertal husrannsakningar, men männen greps inte vid dessa insatser utan i närheten av brottsplatsen.
En av männen, den 22-årige, anhölls under natten.
– Han är anhållen på sannolika skäl misstänkt. Den andre är frisläppt, säger Jerker Olsson, inre befäl vid polisen i Malmö.
Det fanns ingen förhöjd hotbild mot polisen innan dådet skedde.
– Det vi arbetar med nu är att detta är en enskild händelse. Man har velat förstöra den här enskilda polisbilen, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisens ledningscentral.
Vad för sorts sprängladdning som användes vid explosionen vill polisen inte gå in på.
Paret Torbjörn och Lena Ekström bor precis vid Värnhemstorget och hörde en hög och dov smäll när de satt och tittade på tv.
– Först trodde vi att det var någon sorts nyårsraket, säger Torbjörn Ekström.
De säger att de inte känner sig rädda, främst eftersom de inte är ute så ofta sent på kvällen.
– Men hade jag varit yngre hade jag känt mig mer orolig, säger Lena Ekström.
– Det känns inte bra detta, det är ett angrepp på polisen. Det är helt vansinnigt, fyller Torbjörn i.
Under kvällen fortsatte polisen utredningsarbetet med förhör av vittnen och genomgång av övervakningsfilm. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.
Justitieminister Morgan Johansson (S) uttalade sig på Twitter om dådet och skrev bland annat: ”Känner jag Malmöpolisen rätt så kommer man inte att backa undan för detta, utan sätta hårt mot hårt och öka trycket mot de kriminella”.
Malmöpolisen har varit hårt pressad den senaste tiden. I onsdags hittades en mördad man vid Nydalaskolan, vilket bara är en av flera olösta mordutredningar i staden under året.
Under fredagsmorgonen höll polisen en presskonferens där Mats Karlsson, biträdande områdeschef i Malmö, informerade om de fyra grova våldtäkter som har drabbat unga kvinnor sedan november.
Polisen i södra Sverige utsattes för ett annat bombdåd så sent som i oktober. Då sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg. I det ärendet finns det fortfarande ingen gripen.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen