Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisen söker flera gärningsmän: ”Minsta lilla pusselbit kan bli avgörande”

En anmälan om grov våldtäkt har upprättats efter nattens överfall på en kvinna på Högaholm. Polisen misstänker flera gärningsmän. Gärningsmannaprofilgruppen har kallats in.

Poliser i arbete med att riva avspärrning efter teknisk undersökning dagen efter våldtäkten i Högaholm.Bild: Patrik Renmark
Kvinnan som utsattes är över 18 år. Hon har lindriga fysiska skador, uppger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.
– Vi vet inte hur många som har befunnit sig på platsen, men vi misstänker fler än en gärningsman, säger han.
Polis har spärrat av ett större område och genomfört en brottsplatsundersökning. Bland annat har spermahund använts.
Man har säkrat vissa spår som man tror kan innehålla DNA från gärningsmännen, men på grund av förundersökningssekretess vill Mats Karlsson inte gå in närmare på vad det är för typ av spår.
I nuläget jobbar man med att förhöra vittnen, knacka dörr och gå igenom kameraövervakningsmaterial från området.
– Det här är ett väldigt allvarligt brott som vi tar på största allvar. Det är viktigt att allmänheten hör av sig om man har sett något. Även om man själv inte tycker att det är så viktigt så vill vi göra den bedömningen. Minsta lilla pusselbit kan bli avgörande.
Ser ni någon koppling till de tidigare våldtäkterna?
– Vi vill inte binda oss till något utan samlar in alla uppgifter vi kan. Vi utesluter ingenting, det kan vi göra först när vi har en gärningsman framför oss. Vi har ingen frihetsberövad i något av fallen ännu, men i vissa fall har vi säkrat DNA-spår.
Mats Karlsson vill inte närmare gå in på vad det är för typ av spår. Han berättar att de fått hjälp från andra avdelningar. Bland annat kallades personal från gränspolisen in för att bevaka en brottsplatsen i Högaholm.
I nästa vecka kommer även polisens gärningsmannaprofilgrupp ner från Stockholm.
– Vi får de resurser som vi behöver. Anledningen till de kommer ner är att vi har flera ärenden där vi tror att de kan bidra. De kommer att gå igenom all information som vi har samlat in.
Kan kvinnor känna sig trygga?
– Varken polis eller annan myndighet kan gå ut och lova trygghet. Vi måste sköta vårt jobb och sätta in de resurser som behövs för att säkra de spår som kan finnas för att leda utredningen framåt.
Gå till toppen