Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svedalahandlare ratar raketer för djurens skull

Bolist i Svedala stoppar all försäljning av fyrverkerier.
– Det är ett beslut vi tar för djurens skull. Vi bor i en djurtät kommun och vi måste göra det som känns rätt, säger Helen Walldén, som är en av delägarna.

"Vi förlorar mycket intäkter på det här beslutet, men kunderna är mer värda än pengar", säger Helen Walldén, som är en av delägarna på byggbutiken Bolist i Svedala. Här med hunden Hebbe.Bild: Privat
Butiken följer samma linje som flera ledande butikskedjor i Sverige – man ratar alla raketer. I julhelgen gick butiken ut med ett inlägg i sociala medier som fått mycket positiv respons.
"Av hänsyn till våra fyrbenta vänner och till vår natur väljer vi på Bolist Svedala att inte sälja fyrverkerier i år."
Helen Walldén menar att beslutet efterfrågats av byggbutikens kunder. Beslutet gäller bara för butiken i Svedala, inte för andra Bolistbutiker i Sverige.
– Man märker att folk väljer bort butiker som säljer raketer. Det vill vi inte vara med om. Vi förlorar mycket intäkter på det här beslutet, men kunderna är mer värda än pengar.
– Vi har fått mycket bra respons. Folk säger man ska värna om att handla hos oss för att vi tänker på djur och natur. Den typen av reaktioner. Man vill väl gynna butiker som tar vettiga beslut.
Butiken har sålt fyrverkerier i närmare tio år.
– Redan förra året kändes det olustigt. Man fick samma vibbar från kunderna redan då – att man tar avstånd från raketer. Svedala är en mycket djurtät kommun med mycket hästar och hundar. Då ska man också lyssna på djurägarna, säger Helen Walldén.
– Det är inte roligt när de kommer in och berättar att hästarna är vettskrämda, och att en häst slängde av en ryttare på grund av raketer. Man vill inte medverka till att någon blir skadad.
Just under julveckorna står fyrverkerier för en stor del av butikens försäljning.
– Vi förlorar en hel del i mellandagarna, samtidigt som andra säljare i kommunen ökar sin vinst. Men det här är vårt beslut, det är varje handlares val och jag vill inte döma någon annan.
Gå till toppen