Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Tio unga identifierade efter raketterror

Ungdomsgänget sköt raketer mot människor, bilar och fönster. Nu har polisen identifierat tio av dem som tros ha deltagit.

– De skrek ”hora” och sköt mot mig, berättar Anna som råkade ut för gänget.
Foto: Patrick Persson
Under senaste tiden har flera personer vittnat om ungdomar som bråkar och trakasserar folk i centrum.
Läs mer: Kyrkoherden reagerar mot ungdomsgängen
På söndagskvällen uppehåll sig ett ungdomsgäng i centrala Svedala. Enligt vittnen sköt de under en lång stund fyrverkerier, bland annat mot bilar, fönster och människor.
Anna var en av de som drabbades. Hon heter egentligen något annat, men vill förbli anonym av rädsla för risken att hon eller hennes familj ska utsättas för ytterligare trakasserier.
Vid niotiden på söndagskvällen var Anna på väg mot Hemköp för att handla.
– På huvudgatan ser jag ett ungdomsgäng. Jag räknade till 22 ungdomar som kastade och sköt på varandra. Jag försökte undvika att titta på dem. De var ju många och jag bara en.
– När jag passerade skrek någon ”jävla hora” och direkt efteråt skjuts en raket som exploderar precis framför mina fötter, säger Anna.
Hon blev först helt paralyserad, men sprang in och sökte skydd i en affär.
– Jag var jätterädd och började gråta.
– Efter en stund såg jag polisen komma. Det var som en film. Full fart och tjutande bromsar. De flesta ungdomarna kom undan. Men de tog ändå några som fick lägga sig på marken, berättar Anna.
Hon gick fram till ungdomarna som låg på marken under polisens bevakning och frågade om de förstod vad de gjort att och att de kunde skada människor.
– Jag vet inte om det var just de som skjutit mot mig. Men de var väldigt skamsna. Inte kaxiga alls.
– Jag kunde ha varit deras mamma. Men det finns ju många som är äldre. Om jag blir så här rädd, hur är det då inte för den som är gammal. Det ska inte behöva vara otryggt att gå ut i sin lilla hemby, säger Anna.
När hon senare gick hem kände hon sig fortfarande rädd och tog en lång omväg för att inte riskera att stöta på några av ungdomarna.
Enligt Jörgen Sjåstad vid polisen lyckades kollegor på plats ta fast och identifiera tio ungdomar i åldrarna 14-18 år. Tre av ungdomarna kördes sedan hem till sina föräldrar.
Några av de identifierade ungdomarna är kända av polisen sedan tidigare i samband med olika fall av skadegörelse. I enstaka fall handlar det även om olaga hot, misshandel och narkotikabrott.
I nuläget är det oklart vilka av ungdomarna som gjort vad. Men polisen hoppas kunna få information eftersom vissa händelser under kvällen filmats av en privatperson.
Gå till toppen