Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Filip Yifter-Svensson: Kombucha är inget nytt

Bild: Peter Frennesson
Kombucha är en kolsyrad dryck gjord på fermenterat te. För den som bor i Malmö är den beskrivningen överflödig. Här är kombuchaflaskorna uppallade som mellanmjölk i butikerna och i var och varannan lägenhet på Möllan står en kombuchasvamp och jäser i en burk.
Ändå presenteras kombucha nu som ett rykande färskt nyord.
Man skulle kunna tänka sig att trenden har spritt sig till resten av landet 2017. Men en titt i mediearkivet visar att förekomsten av ordet var lika stor 2016, om man räknar bort det senaste årets sista vecka, då medierna spottade ur sig artiklar om just nyordslistan. Första gången svensk press skrev om kombucha tycks ha varit 1996, då Aftonbladet beskrev den med ett ord som har överlevt till våra dagar: "mirakeldryck".
Med en ökad efterfrågan på vuxna alkoholfria alternativ har kombucha så klart framtiden för sig. Dessutom är ju dess probiotiska bakterier alltjämt mumma för den växande skaran hälsofanatiker. Men hur nyttig är drycken? I en artikel i Göteborgs Posten säger en professor i medicinsk och fysiologisk kemi att dess hälsobringande effekter saknar vetenskapligt stöd.
Med kombucha som med mycket annat gäller det att lära sig ett av de andra nyorden på listan: viralgranska, alltså att faktakolla vitt spridda uppgifter.
Inte för att det är särskilt nytt, utan för att det fortfarande är aktuellt.
Gå till toppen