Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”De områden Bulgarien har valt att prioritera som ordförandeland visar att Östeuropa inte längre kan betraktas som ett enat block.”

Bulgariens ekonomiska prestationer är undermåliga i förhållande till övriga EU, skriver Anamaria Dutceac Segesten, universitetslektor i Europastudier.

Bulgariens premiärminister Boiko Borisov och Tysklands förbundskansler Angela Merkel hälsar på varandra inför deras möte i Berlin i somras.Bild: Michael Kappeler
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Den 1 januari tar Bulgarien över EU-ordförandeskapet för en sexmånadersperiod, för första gången sedan landet blev medlem i europeiska unionen 2007.
De områden som Bulgarien har valt att prioritera i sitt arbete som ordförandeland visar att Östeuropa inte längre kan betraktas som ett enat block.
Bulgariens prioriteringar gäller främst möjligheterna för länderna på västra Balkan, till exempel Serbien, att bli medlemmar i EU,skyddet av Europas yttre gränser samt en stabil ekonomisk utveckling för hela unionen.
Bulgariens ekonomiska prestationer är undermåliga i förhållande till övriga EU.
Enligt en undersökning om fattigdom i Europa, som Eurostat har gjort,levde 41 procent av befolkningen i Bulgarien nära gränsen för fattigdomsrisk 2016. En jämförelse: av Sveriges befolkning var 18 procent i riskzonen för fattigdom och utsatthet under samma år.
En majoritet av Bulgariens befolkning vill, enligt opinionsundersökningen Eurobarometern, gå över till euro. Men landet uppfyller ännu inte kriterierna för att kunna ansluta sig till valutaunionen.
Det egna landets svåra sociala och ekonomiska omständigheter är av fundamental betydelse för den bulgariska statens fokus på ekonomisk tillväxt och solidaritet inom hela EU.
Eftersom Bulgarien ligger på EU:s sydöstra flank utgör landets gräns mot Turkiet EU:s yttre gräns och en inkörsport till Mellanöstern. Uppgiften att försvara gränsen är uppdelad mellan de nationella arméstyrkorna och EU:s byrå för gräns- och kustbevakning, Frontex.
Under flyktingkrisen 2015 var Bulgarien inte ett viktigt genomgångsland för de asylsökande från Syrien, i motsats till Makedonien, Serbien och EU-medlemmen Ungern. Närheten till Turkiet, osäkerheten kring kriget i Syrien och den politiskt instabila situationen i norra Medelhavsregionen, gör Bulgarien till en angelägen anhängare av den flyktingkvoteringsplan som EU-kommissionen föreslagit. I detta sammanhang stödjer Bulgarien en EU-politik som skiljer sig starkt från andra länder i östra Europa som Ungern, Polen och Tjeckien.
I utbyte mot EU:s ekonomiska stöd har Bulgarien åtagit sig att acceptera omplaceringen av 1 200 flyktingar, men hittills har få flyktingar valt att flytta till Bulgarien. Bulgarien kommer under landets ordförandeskap att arbeta för att flyktingkvoterna förvandlas till verklighet i hela EU.
Som en del av sin regionala stabilitetsstrategi stödjer den bulgariska regeringen, och landets medborgare i allmänhet, utvidgningen av EU mot västra Balkan.
I samband med Storbritanniens utträde ur EU förklarade Bulgariens premiärminister Bojko Borisov att nya EU-utvidgningar är nödvändiga och att EU borde orientera sig mot Serbien, vars EU-ansökan Bulgarien stödjer tillsammans med Rumänien och Grekland.
Enligt Bulgariens regering bör EU också uppmuntra andra länder som har kandidat- eller potentiell kandidatstatus, så som Makedonien och Albanien, till medlemskap i unionen.
Var går då skiljelinjerna mellan Bulgarien och de andra länder som brukar räknas in i Östeuropa?
* Bulgarien visar stort stöd för den europeiska valutaunionen och skulle vilja ansluta sig till euron så snart som möjligt. Polen, Ungern och Tjeckien, som tillsammans med Slovakien ingår i den så kallade Visegradgruppen, är inte särskilt angelägna om att införa euron.
* Bulgarien önskar liksom andra stater i sydöstra Europa en fortsatt utvidgning av EU, särskilt mot Serbien. Visegradgruppen är inte ivrig att utvidga EU mot västra Balkan.
* Bulgarien stödjer också flyktingkvoterna och lovar att arbeta aktivt för att genomföra den europeiska kommissionens plan. Polen, Ungern och Tjeckien vill inte ta emot flyktingar från Mellanöstern och hävdar att muslimer som kommer in i deras kristna samhällen utgör ett stort socialt och politiskt problem, vilket bland annat hänger ihop med en rädsla för att terrorister kan gömma sig bland vanliga flyktingar. Ungern och Slovakien tog europeiska kommissionen till domstol i ett försök att stoppa omfördelningen av flyktingar mellan medlemsstaterna. Trots att de två länderna förlorade tvisten, står ett flertal Visegradländer kvar enade i sina antiflyktingåsikter. Bulgarien, och i viss mån Rumänien, har däremot inget emot att acceptera syriska flyktingar så länge de får ekonomiskt stöd för det från EU.
Bilden av Östeuropa som ett block är inte längre korrekt. Idag går andra europeiska allianser på tvärs med gamla uppdelningar från det kalla krigets tid.
Nu återstår att se hur skickligt Bulgarien under sitt EU-ordförandeskap kan förhandla med sina tidigare samarbetsländer i det forna Sovjetblocket.

Anamaria Dutceac Segesten

Anamaria Dutceac Segesten är universitetslektor i Europastudier vid Lunds universitet.
Gå till toppen