Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Dödsförakt och lysande badmössor värmde upp det iskalla nyårsdoppet i Skanör

Med svanar, bajskorvar och julgransbelysning på skallen rusar nyårsbadarna i Skanör ut i det iskalla vattnet.
– Det var sjukt kallt! Men det här blir nog en ny tradition för vår del också, säger den huttrande vinnaren Magnus Swane.

Ett fyrtiotal modiga nyårsbadare hoppar runt barfota i den kalla sanden utanför Badhytten i Skanörs hamn. Klockan är 10.56 på nyårsafton och det är fyra grader i luften.
– Hur många sekunder är det kvar? Jag vill i vattnet NU! ropar Gunilla Brynell, som har en lysande badmössa med julgranslampor och silversnören på skallen.
Vinnarna i tävlingen "Näsets roligaste badmössa" kliver upp ur vattnet efter nyårsdoppet i Skanör.Bild: Lars Brundin
Så går startskottet. Badarna kränger av sig badrockarna och stormar ut i det långgrunda vattnet. Ett hundratal påpälsade supportrar hejar och fotograferar när de tappra premiärbadarna springer ut i vågorna.
Göran Sjöström tänder nyårsraketen han har monterat ovanpå badmössan och rusar ut med elden sprutande bakom sig.
Göran Sjöströms raketmössa har ett tårtbloss baktill, som sprutar eld när han springer ut i vattnet.Bild: Lars Brundin
– Håll i hatten! hojtar Magnus Swane och springer efter, tillsammans med sin syster Anna Popper Swane.
Båda två har badmössor av guldfärgade armeringsjärn med dinglande julprydnader i. De hade egentligen tillverkat sina huvudbonader till hattparaden på Jägersros galoppderby. Men gjorde om designen när de fick höra att Friskis & Svettis arrangerar ett nyårsdopp i Skanör med tävlingen "Näsets roligaste badmössa".
Läs mer: Näsetborna får en ny tradition – Nyårsdoppet i Skanör
Lotta Stjärnfäldt har gjort en badmössa som hyllar det rika fågellivet på Näset.Bild: Lars Brundin
Kreativiteten har verkligen fått fullt utlopp. Lotta Stjärnfäldt har tagit en rävmössa och sytt på en stor svan ovanpå.
– Jag tänkte att jag skulle hylla de fina fågelmarkerna vi har här i Skanör. Och rävarna tar ju svanar, så jag har ett litet världskrig här på mössan, säger hon.
Per Roth har gjort en riktig partyhatt till nyårsdoppet i Skanör. "Nu förstår jag hur en isbit känner sig", säger han efter badet.Bild: Lars Brundin
Per Roth har gjort en riktig partyhatt med ballong och ett champagneglas ovanpå. Han kommer bara några meter ut i vattnet innan han tappar känseln i benen och inte kan gå ett steg till.
– Benen sa stopp. Så det var bara att lägga sig ner i vattnet och doppa sig.– Det här är det mest isande jag har utsatt min kropp för. Det var så fruktansvärt kallt, men otroligt uppfriskande. Nu vaknar man! säger han.
Efter doppet rafsar nyårsbadarna på sig kläder och samlas i klubbhuset för Skanörs båtklubb för en kopp värmande glögg och prisutdelning.
Det första nyårsdoppet i Skanör gick väldigt, väldigt snabbt. Här kommer de första badarna upp.Bild: Lars Brundin
Vinnarna med "Näsets roligaste badmössa" blir syskonen Magnus Swane och Anna Popper Swane med de sjukt obekväma julhattarna av guldfärgade armeringsjärn.
– Det här blir nog en ny tradition för vår del också. Men nästa år ska jag ha ett par badtofflor på mig också. Då blir det dubbelt så varmt, skrattar Magnus Swane.
De andra pristagarna är Lotta Stjärnfäldt med svanen på skallen, Göran Sjöström med den brinnande nyårsraketen och Jens Holmström, som gjort en badmössa med bladen från två innebandyklubbor.
– Vi prioriterar dem som har skapat något själva. Och vi tycker att de här pristagarna var de mest spektakulära, säger arrangören och jurymedlemmen Gunilla Fritze.
Fler bilder och badmössor ser du här nedanför.
Jens Holmström och hans son August Holmström, som gjort sin badmössa av en uppstoppad bajskorv-smiley.Bild: Lars Brundin
Gunilla Brynell har gjort sin badmössa av silvrigt paketsnöre och en lysande julgransslinga. "Det ska bli väldigt spännande att se om det blir någon kortslutning när jag hoppar i vattnet", säger hon.Bild: Lars Brundin
Marie Lundh och Katarina Moritz har hemmagjorda badmössor med badankor på. Åsa Böcker kör med sin klassiska, svarta badmössa.Bild: Lars Brundin
Kristina Berglund är en av arrangörerna och jurymedlemmarna för nyårsdoppet. Själv klär hon ut sig till Pippi Långstrump. "Hon är stark och tål det mesta. Och så har hon pippi på att bada."Bild: Lars Brundin
Lotta Stjärnfäldt efter sex kilometers löpning och ett nyårsdopp.Bild: Lars Brundin
Nyårsdoppet i Skanör är en ny tradition. Premiären var både blixtsnabb och iskall.Bild: Lars Brundin
Vinnarna i tävlingen "Näsets roligaste badmössa": Magnus Swane och Anna Popper Swane.Bild: Lars Brundin
Läs alla artiklar om: Nyår
Gå till toppen