Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Färre falska larm med nödraketer

Antalet falska nödraketer har minskat kraftigt, till glädje för sjöräddare som slipper åka ut i onödan. Främst under nyårsnatten har tidigare gamla nödraketer som skjuts av varit ett stort problem.

Allt färre skjuter upp nödraketer i onödan, till glädje för sjöräddarna. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Sedan Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverket 2011 började informera om förbudet mot falska nödraketer har antalet larm sjunkit från 117 stycken år 2011, till 39 hittills i år.
– Det är ungefär lika många varje år som behöver undersökas, men antalet larm som man måste åka ut på i onödan har minskat. De senaste åren har vi inte behövt rycka ut på något falsklarm som berott på nödraketer över jul och nyår. Det kostar stora resurser om man måste skicka båtar och helikopter, och det spelar ingen större roll om det är nyårsafton, vi måste i alla fall åka ut och kontrollera, säger Emma Forseth, pressansvarig på Sjöräddningssällskapet.
Gamla nödraketer som kasserats bör lämnas in till polisen eller till inköpsstället. Sjöräddningssällskapet rekommenderar också att man i förhand meddelar Sjö- och flygräddningscentralen om man tänker skicka upp thailändska papperslyktor, då de kan misstas för en nödraket.
Nödraketer får bara skjutas upp till havs.
Fakta

Antalet larm med nödraketer

2011: 117

2012: 81

2013: 73

2014: 72

2015: 68

2016: 50

2017: 39

Källa: Sjöräddningssällskapet

Läs alla artiklar om: Nyår
Gå till toppen