Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag upplevde Malmö som väldigt drömskt”

Medan du sover så lever Malmös statyer. Och det finns jättar som vadar över Sundet. Svalan Sörbloms surrealistiska ”Innan du vaknar” är årets andra gästserie.

Sjunde avsnittet av serien ”Innan du vaknar” av Svalan Sörblom. I veckan publiceras ett nytt avsnitt varje dag.
Sjätte avsnittet av serien ”Innan du vaknar” av Svalan Sörblom. I veckan publiceras ett nytt avsnitt varje dag.
Femte avsnittet av serien ”Innan du vaknar” av Svalan Sörblom. I veckan publiceras ett nytt avsnitt varje dag.
Fjärde avsnittet av serien ”Innan du vaknar” av Svalan Sörblom. I veckan publiceras ett nytt avsnitt varje dag.
Tredje avsnittet av serien ”Innan du vaknar” av Svalan Sörblom. I veckan publiceras ett nytt avsnitt varje dag.
Andra avsnittet av serien ”Innan du vaknar” av Svalan Sörblom. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag.Bild: Svalan Sörblom
Första avsnittet av serien ”Innan du vaknar” av Svalan Sörblom. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag.

”Jag upplevde Malmö som väldigt drömskt”

Medan du sover så lever Malmös statyer. Och det finns jättar som vadar över Sundet. Svalan Sörbloms surrealistiska ”Innan du vaknar” är årets andra gästserie.

En nyinflyttad ser en stad med en annan blick.
Stockholmaren Svalan Sörblom kom till Malmö för ett drygt ett år sedan för att läsa en seriekurs på Malmö högskola . Hon kände inte så många i staden, och hade mycket tid att bara strosa runt.
– Jag upplevde Malmö som väldigt drömskt, och började visualisera och spåna kring bilder. Jag har ett surrealistiskt tänk.
Svalan Sörblom.
Ett exempel är statyn ”Arbetets ära” på Möllevångstorget. Vad skulle hända om statyfigurerna bara skulle lägga ner stenen? Vad skulle de göra istället? Den bilden kommer att publiceras senare, på sydsvenskan.se. Och det blir fler motiv som är lätt igenkännliga för Malmöbor, som Kallbadhuset på Ribersborg, Hyllie vattentorn och Turning Torso.
När Svalan Sörblom tillsammans med de andra förstaårseleverna på Kvarnby folkhögskolas serieskola fick i uppgift att rita strippserier kände hon först prestationsångest.
– Jag förknippar det med en punchline, och jag har ett långsamt och ofta ordlöst berättande.
Lösningen blev drömska enrutingar, digitala collage där hon blandar handtecknat med fragment från inskannade oljemålningar.
Svalan Sörblom har målat mycket och gått förberedande konstskolor. Men hon hade en berättarådra som inte riktigt rymdes innanför tavelramarna.
– Lärarna brukade säga att det hände för mycket saker i mina verk. Jag kanske behövde göra tre målningar, och det var jag för lat för. Men jag orkar göra tre teckningar, eller hundra, och därför passar serier för mig.
Hur kom du in på surrealism?
– Det har alltid tilltalat mig. Det första jag såg var Salvador Dalí, och jag insåg att det finns en möjlighet att vrida på verkligheten. Hur känns det när en klocka smälter? Bland surrealistiska serietecknare är Joakim Pirinen en förebild.
Svalan Sörblom gör även mer traditionella berättande serier, med pratbubblor. Hon hoppas kunna gå det andra året på Serieskolan och vidareutveckla en idé som hon har tillsammans med en pjäsförfattare: en historia som både ska göras i en scenversion och en serieversion.
– Den handlar om ett par som ska hypnotisera varandra, och då kommer de in i en drömvärld där deras relation till varandra utmanas på olika sätt.
Hon siktar på att stanna i Malmö, en drömstad om man sysslar med serieteckning.
– Det kulturliv jag vill ta del av är mycket mer tillgängligt här än i Stockholm, som är en ganska stängd stad där man måste vara inbjuden. Eftersom jag vill jobba med serier och illustration vore det dumt att flytta härifrån.

Gästserien

Eleverna på Serieskolan på Kvarnby folkhögskola i Malmö får varje år en chans att publiceras i Sydsvenskan. En jury på tidningen väljer ut tre bidrag. I årets jury ingick Sydsvenskans Martin Andersson, Annika Harlegård, Mattias Oscarsson, Filip Yifter-Svensson och Jenny Rydqvist. Serierna publiceras på sydsvenskan.se.
Först ut var Josefine Åhrman med ”Tack för kaffet”. Efter Svalan Sörbloms ”Innan du vaknar” följer ”Panik! I Malmö” av Andrea Udd.
Årets första gästserie "Tack för kaffet":
Läs också "Tack för kaffet" tackar för sig
Förra årets gästserier:
Gå till toppen