Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisens taktik mot stökiga nyårsfirare – kan lysa upp hela Möllevångstorget

Polisen har en plan ifall nyårsfirandet på Möllevångstorget spårar ur.
– Då har vi möjlighet att belysa hela torget, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för Malmöpolisen.

Nyårsfirandet på Möllevångstorget förra året.Bild: Patric Persson
Polisen har sedan i somras nya övervakningskameror utplacerade vid Möllevångstorget. Dessa kameror har också utrustats med strålkastare. Vid tolvslaget kommer polisen att ha en särskilt ansvarig person som sköter både kameror och strålkastare och om nyårsfirandet skulle spåra ur finns en plan i beredskap.
Läs mer: Övervakningskameror med strålkastare ska förhindra nytt nyårskaos på Möllevångstorget
– Om det eskalerar eller blir för mycket, då har vi möjlighet att belysa hela torget, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för Malmöpolisen.
Hur många strålkastare det rör sig om eller exakt hur starka de är vet hon inte exakt, men strålkastarna kan lysa upp lika kraftigt som på idrottsarenor.
De nya kamerorna på Möllevångstorget är utrustade med stråkkastare. Om nyårsfirandet spårar ur kan de tändas upp för att belysa hela torget.Bild: Moa Dahlin
– Om folk inte beter sig så har vi starka strålkastare, säger Ewa-Gun Westford.
Vid förra årets nyårsfirande på Möllevångstorget avlossades nyårsraketer vårdslöst kors och tvärs mot människor, hus och bilar. En film som spelades in av Jash Doweyko-Jurkowski blev viral i sociala medier.
– Nyårsfirandet har blivit ökänt för just det kaotiska och att folk skjuter fyrverkerier hej vilt. Folk är beredda mer eller mindre på vad som ska ske. Det var stundtals panikartat men överlag en god stämning, sa han till TT angående filmen.
Det är just dessa scener som Malmöpolisen vill undvika i år.
– Vi har tittat på vad som hände i ifjol och ett sätt att hantera det är genom att sätta upp strålkastare. Det fungerar både avskräckande och brottsförebyggande, säger Ewa-Gun Westford.
Gå till toppen