Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre stölder på kort tid inom äldrevården på Limhamn

Mathildenborgs korttidsboende har nyligen drabbats av flera stölder från boende. Boendet har även tidigare haft problem med stölder.

– Nu har det varit tre eller fyra gånger på kort tid som det försvunnit kontanter från brukare, säger Helen Martinsson, verksamhetschef.
Den första stölden i december skedde mellan den 14 och 18 december. Då var det en kvinna i sjuttioårsåldern, som blev bestulen på kontanter från sin plånbok. Ungefär två veckor senare skedde två stölder till. En av de bestulna kvinnornas dotter berättar:
– Hon kom dit för cirka två veckor sen och hade 860 kronor i ett låst skåp på rummet, säger dottern.
Nyckeln till skåpet hade kvinnan hängandes kring halsen, men en dag mellan den 23 och den 27 hjälpte en anställd kvinnan med ett ombyte. Då ramlade nyckeln av och under tiden kvinnan var på toaletten bytte den anställde sängkläderna. När kvinnan kom ut från toaletten knöt han tillbaka nyckeln kring halsen.
– Och den har hon haft på sig hela tiden sen dess, säger kvinnans dotter och understryker att hennes mamma varken är dement eller senil.
– Bara ett par dagar efter att min mamma kommit dit berättade hon att hon hört prat om stölder, men då tänkte jag att det var förvirrade dementa, säger hon. Det kan ju ha varit fler stölder än vad som känns till, säger hon.
Den bestulna kvinnan upptäckte stölden först när hon skulle betala för sin fotvård. Den tredje kvinnan som bestals är 96 år gammal.
På boendet finns 57 platser fördelade på tre avdelningar.
– Det är väldigt många människor som är i omlopp här, vi har personal dygnet runt och patienterna är många som kommer och går snabbt, säger Helen Martinsson.
Hur jobbar ni för att förhindra stölderna?
– Vi har en nyckel per skåp och vi är noggranna med att se till att inga nycklar är på vift, men nu har det försvunnit saker från skåpen. Varje stöld polisanmäls, vi ska ringa polisen nu igen efter ledigheterna och även ta hjälp med det förebyggande arbetet, säger hon.
– Vi är tydliga med att informera redan på sjukhuset om att det finns värdeskåp med en nyckel där värdesaker förvaras, men vi talar också om för patienterna att det inte är bra att ha med sig värdesaker, säger Helen Martinsson.
Gå till toppen