Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

22-åringen häktas – men brottsrubriceringen mildras

Den 22-årige man som är misstänkt för att ha sprängt en polisbil på Sallerupsvägen häktades under måndagen, men med ändrad brottsrubricering.

I rättssalen satt 22-åringen bredvid sin advokat. Han dolde sitt ansikte med en grön tröja medan han inväntade tingsrättens beslut gällande häktningsframställan för misstänkt allmänfarlig ödeläggelse.
Läs mer: Polisbil sprängd på Sallerupsvägen – en man anhållen
Åklagaren ville häkta honom för allmänfarlig ödeläggelse, och menade att brottet motiverar fängelse i två år. Men efter överläggningarna, bakom lyckta dörrar, tvingades åklagare acceptera en justering nedåt av brottsrubriceringen, till grov skadegörelse.
– Redan när jag såg bilderna i tidningen tyckte jag att det inte liknade någon allmänfarlig ödeläggelse. Polisbilen hade mycket begränsade skador, sa 22-åringens advokat Mikael Nilsson.
Mannen greps i anslutning till platsen där polisbilen sprängdes och begärdes häktad under nyårsafton.
Den sprängda polisbilen.Bild: Patrick Persson
Mikael Nilsson tyckte det var fel att hans klient häktades och ansåg även att brottet ska rubriceras som skadegörelse och inte som grov skadegörelse. Och då finns det, enligt honom, inga skäl att häkta 22-åringen.
Den misstänkte 22-åringens advokat, Mikael NilssonBild: Enes Mehmedagic
– Åklagaren påstår att det finns risk för nya brott och/eller att han kan förstöra utredningen på något sätt. Tingsrätten köpte ju inte att det inte är risk för nya brott, men jag har svårt att förstå synpunkten på att han kan förstöra utredningen.
22-åringen håller fast vid att han är oskyldig.
– Vi fortsätter på spåret att han ska bli frikänd eftersom han förnekar brottet. Men det objektiva brottet i fråga är ju skadegörelse och inget annat. Man ska inte överdriva. Det är naturligtvis inte bra att man skadar en polisbil, men det ska ställas i proportion till vad det är han har gjort, sa Mikael Nilsson.
Läs mer: Misstänkte bilsprängaren syns på övervakningsfilm
Häktningsdomaren gick alltså på åklagarens linje och ansåg att bevisen mot mannen räckte för att häkta honom. Men inte för allmänfarlig ödeläggelse, utan i stället grov skadegörelse.
22-åringen häktades på sannolika skäl och enligt Mikael Nilsson kommer det dröja ungefär en månad innan utredningen är klar.
Tidigare har polisens informationsansvarige Ewa-Gun Westford chockats över dådet mot polisbilen.
Läs mer: Ewa-Gun Westford: ”Det här är synnerligen allvarligt”
– Jag känner att man har tagit angreppen mot polisen ytterligare ett steg, sa hon.
– Det kan inte vara riktat till någon annan. Man rubbar saker i sina grundvalar när man gör så här.
Mannen greps i anslutning till avspärrningarna vid den sprängda bilen.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen