Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högt och lågt och lite spårväg - så var nyhetsåret 2017 i Lund

Nyhetsåret i Lund 2017 var som vanligt en blandning av högt och lågt, gott och ont, kul och småtrist – och så klart lite spårväg.
Här är ett axplock av saker som hände under året, månad för månad.

Januari

Linus Trulsson fick Lund att bli världens mest kriminella stad – utan att begå ett enda brott.
I januari kom uppgifter från statistiksajten Numbeo om att Malmö är Europas näst mest kriminella stad. Numbeos statistik baseras dock på användarnas egna upplevelser, vilket ger en ganska opålitlig bild av läget.
För att visa detta gick studenten Linus Trulsson in på sajten och rankade Lund som värst i en rad olika kategorier. Han gjorde det dessutom många gånger. Till sist låg Lund i topp som världens mest kriminella stad, strax före Caracas i Venezuela.
Nyheten fick stor spridning i sociala medier och blev en av årets mest lästa artiklar på Sydsvenskans Lundasektion.
Läs också Han får Lund att bli världens mest kriminella stad
Tre andra saker som hände i januari:
Den 12 januari sprängs en tatueringsstudio i Dalby.
Spelemannen Mats Jönsson, som i många år spelat i Rydes undergång, meddelar att han slutar.
Kungen dyker upp i Lund den 28 januari för att fira universitetets 349-årsdag.

Februari

Karolina Skog (MP), Emma Berginger (MP), Anders Almgren (S), Henrik Fritzon (S) och Lars Lindberg (Skanska) drar igång spårvägsbygget. Johan Wester tittar på.Bild: Ingemar D Kristiansen
Klockan 12.39 den 15 februari – nio minuter senare än utlovat – rullades spårvägsbygget igång med ett symboliskt första spadtag uppe vid LTH. Egentligen var det inte alls ett spadtag utan en bit gräs som rullades ut mellan två spårvägsskenor inne i ett fullsatt partytält. Komikern Johan Wester fungerade som konferencier.
Om det första spadtaget markerade början på själva bygget, så markerade det också slutet på en många år lång politisk strid om spårvägens vara eller icke vara.
Läs också Spårvägsbygget har rullat igång
Tre andra saker som hände i februari:
Erikshjälpen öppnar en ny, stor butik på Öresundsvägen.
Flera universitetsbyggnader utsätts natten till den 3 februari för ett klotterattack av nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen.
Stora delar av Sveriges största svampodling, Hällestadssvamp i Torna Hällestad, går upp i rök under en storbrand natten till den 17 februari.

Mars

Mikrobiologen Camilla Andersson på VA Syd i Malmö letar efter koliforma bakterier.Bild: Ingemar D Kristiansen
Mars var en nyhetsintensiv månad. En av de stora snackisarna var de koliforma bakterier som hittades i dricksvattnet i Lund den 9 mars och satte sin prägel på nyhetsarbetet under flera månader. Lika länge gäckade bakterierna VA Syds tekniker som inte kunde hitta källan. Vattenledningar stängdes av, leddes om och spolades rena, men bakterierna fanns kvar.
I vissa delar av kommunen rekommenderades Lundaborna att koka sitt dricksvatten i över en månad. I slutet av maj meddelade VA Syd slutligen att man hittat orsaken till bakterierna. En klump vetemjöl som använts för att absorbera vatten under ett ledningsarbete hade blivit kvar i rören.
Men säg den glädje som varar för evigt. Lagom till midsommar dök det upp nya bakterier i ett litet område på Brunnshög. Bakterielarmet berörde dock inte lika många och efter drygt en vecka kunde VA Syd blåsa faran över.
Även i slutet av juli drabbades några få hushåll av bakterier i vattnet, men de behövde bara koka sitt vatten i tre dagar.
Här kan du läsa alla artiklar om bakterierna i vattnen.
Tre andra saker som hände i mars:
Den blivande föreståndaren för Centrum för Mellanösternstudier hoppar av i protest mot universitetsledningen.
Efter en lång konflikt kommer restaurang Mediterranean och kommunen överens om en lösning för restaurangens uteservering
I en stor artikelserie berättar Sydsvenskan om de storslagna planerna för Lunds nya stadsdel Brunnshög.

April

Sularpsfarmen.Bild: Sandra Henningsson
Sularpsfarmen återkommer i nyhetsflödet flera gånger under året. I april handlade en artikel om att Lunds kommun sade upp det avtal om flyktingboende som man tecknat 2015, då det var flyktingkris och behovet av bostäder var akut.
Uppsägningen berodde inte främst på att bostadsbehovet minskat, utan på andra saker. Bland annat hade Sularpsfarmen, enligt Skatteverket, inte redovisat hyresintäkter, försäljningsintäkter och moms korrekt.
Senare under året blev Sularpsfarmen anklagad för att sälja falsk Lundasparris, fick sin skatteskuld sänkt och stoppades från att använda butiksbyggnaden av brandskydsskäl. I höstas visade en granskning att någon under falsk namn hyrde ut bostäder i några av byggnaderna i anslutning till farmen.
Här kan du läsa alla artiklar om Sularpsfarmen.
Tre andra saker som hände i april:
Som vanligt är det fullt med folk som firar siste april i Stadsparken
Två Lundaprofessorer, Dennis Hasselquist och Eric Warrant, får ett välkommet tillskott i forskningskassan på 25 miljoner kronor vardera.
Fyra arkitektkontor presenterar sina förslag på hur Lund C kan se ut i framtiden.

Maj

Visionsbild av nya stadsdelen VästerbroBild: Illustration: Oscar Hall, Stadsbyggnadskontoret
I maj presenterade kommunens namngrupp sina förslag på vad Lunds nya stadsdelar ska heta. Området vid Källby reningsverk föreslogs få namnet Höjedal. Området vid Öresundsvägen ville man kalla för Fabriksstaden.
Men namngruppen fick tji. Inget av förslagen vann gehör hos de beslutande politikerna i byggnadsnämnden, som istället bestämde sig för att kalla de nya stadsdelarna för Källby och Västerbro.
Det fanns många förslag att välja mellan. Kommunen hade efterlyst förslag från Lundaborna och fått in över 200. Bland dem som – gissningsvis – sorterades bort i ett ganska tidigt skede av processen fanns CityMcCityface, Lund Waterfront, Ändstationen och Mordor.
Läs också Så kan de heta – namnen klara för Lunds nya stadsdelar
Tre andra saker som hände i maj:
Den klassiska kött- och charkbutiken Widerbergs försätts i konkurs.
En bil som tillhör en polis sprängs i Veberöd.
Den årliga Prideparaden sätter färg på Lund.

Juni

Per T Ohlsson och Stellan Skarsgård under doktorspromotionen.Bild: Sandra Henningsson
Doktorspromotionen vid Universitetet är den mest traditionsomgärdade av de akademiska ceremonierna, även om traditionen till någon del har brutits under senare år. Svärdet och den tunga boken som förr delades ut har exempelvis skippats.
Men promotionsspråket är fortfarande latin och Lunds är det enda universitet i Sverige där man bär akademisk högtidsdräkt vid promotionen.
I år var promotionen dessutom den största någonsin, med hela 300 nyblivna doktorer.
Två som promoverades var Sydsvenskans senior columnist Per T Ohlsson och skådespelaren Stellan Skarsgård. De hade visserligen inte själva doktorerat, men förärades titeln hedersdoktor.
Här kan du läsa Sydsvenskan artiklar om doktorspromotionen.
Tre andra saker som hände i juni:
Lärarna på Lerbäckskolan gör succé med sin dans på skolavslutningen.
När studenterna springer ut från Vipan får eleverna från gymnasiesärskolan åka eget flak, något som inte hänt tidigare.
Lunds kommunala sjuksköterskor får ett rejält lönelyft

Juli

Hoda och Zuhair Ramada stängde sin frukt och grönsaksbutik i Kattesund.Bild: Sandra Henningsson
Efter 17 år stängde familjen Ramadan sin frukt- och grönsaksbutik i Kattesund den 1 juli. Butiken var saknad redan innan den hunnit slå igen dörrarna för dagen
– Är det sista dagen? Öppnar de aldrig mer? Jag blir chockad och ledsen. De har alltid varit så gulliga, sa Lykke von Schwerin.
– Jättetråkigt, sa Ann-Christin Röriksson, som varit kund i många år.
Karin Gyllström tittade in bara för att säga:
– Jag kommer att sakna er.
Stamkunder kunde dock trösta sig med att butiken öppnade igen och drivs vidare av en ny ägare.
Läs också Nu lämnar familjen grönsaksbutiken i Kattesund
Tre andra saker som hände i juli:
När andra har sommarlov pluggar läkare från många olika länder i Lund för att kunna utöva sitt yrke i Sverige.
Ny statistik visar att Lund är sämst i Skåne på att ta emot flyktingar.
Ett misstänkt föremål under en bil stängerstora delar av Lund för trafik.

Augusti

En av de skadade och bilen som användes.Bild: polisen
I augusti blev totalt nio personer i Lund och Malmö släpade efter bilar, sedan personerna i bilen stannat och frågar efter vägen. När den tillfrågade gick fram till bilen tog den som satt på passagerarsidan tag i personen medan föraren körde iväg.
De misstänkta för bilsläpningarna greps så småningom och i december åtalade fyra personer födda 1998 för grov misshandel, försök till grov misshandel och ofredande.
Här kan du läsa mer om bilsläpningarna.
Tre andra saker som hände i augusti:
Herkules bar sägs upp från lokalen på Stortorget där den funnit i 19 år.
Över hundratusen kronor i utskrivna böter och ett tiotal indragna körkort, blir facit när polisen hade trafikvecka.
Centern dammar av det gamla förslaget att lägga E22 genom Lund i en tunnel.

September

Om- och tillbyggnaden av Skissernas Museum i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
I september nominerades Skissernas museums tillbyggnad till Kasper Salin-priset, det finaste av alla svenska arkitekturpriser.
Arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson har båda ett förflutet i Lund.
I ungefär samma veva nominerades byggnaden även till det lite mindre smickrande Kasper Kalkon-priset, där en grupp som kallar sig Arkitekturupproret utser Sveriges fulaste byggnad.
När Kasper Salin-priset delades ut i november stod Skissernas museum som vinnare, däremot slapp Elding och Oscarson kalkonpriset, som gick till ett grått kontorshus i Halmstad.
Senare under året fortsatte Elding och Oscarson sitt arkitektoniska triumftåg i staden där de utbildade sig, när de förärades Lunds kommuns stadsbyggnadspris.
Här kan du läsa mer om Skissernas museum.
Tre andra saker som hände i september:
Thomanders jul meddelar att det inte blir något Thomanderskt julfirande 2017.
Ett exemplar av den stora och ovanliga dödskallefjärilen hälsar på i Torna Hällestad.
Lunds nya gymnasium, som ska byggas vid Svaneskolan, får namnet Hedda Andersson-gymnasiet, efter Skånes första kvinnliga student.

Oktober

Sparta.Bild: Johan Pihlemark
Studentbostadskomplexet Sparta blev utsett till Lund fulaste byggnad i Sydsvenskans omröstning, som lockade över 10 000 Lundabor att delta. Ägaren, AF-bostäder, tog den föga smickrande utnämningen med en glimt i ögonvrån:
”Sparta har i alla tider delat Lund i två läger: De som kan nåt om arkitektur och alla andra”, skrev bostadsbolaget och meddelade att man skulle ha tårtkalas för de anställda.
Ett krav fanns dock: Tårtan skulle vara Lunds fulaste.
En vecka senare röstades Universitetsbiblioteket fram som Lund vackraste hus.
Här kan du läsa mer om Lunds fulaste och vackraste hus.
Tre andra saker som hände i oktober:
Lund universitet går med på att betala skadestånd till en student som anmält en lärare för sexuella trakasserier – men man erkänner inte att läraren gjort fel.
Efter en lång och kritiserad process utnämns Jytte Lindborg till ny skoldirektör i Lund.
Grand Hotel inviger sin nybyggda dubbelveranda.

November

Universitetshuset.Bild: Bengt Arvidson
Varifrån ska universitetet styras i framtiden? Frågan aktualiserads i november när det stod klart att det vit Universitetshuset, där rektorn, hans stab och Universitetets informationsavdelning huserar, måste utrymmas. Byggnaden hade drabbats av fukt och mögel och måste renoveras.
Ett förslag som nämndes var att flytta administrationen till Kungshuset, snett över Lundagård, som renoveras för att bli besökscentrum och museum.
En närmare undersökning visade att det skulle gå att få in ett antal arbetsplatser i Kungshuset, medan det besökscentrum och museum som hade planerats i Kungshuset i stället skulle kunna få plats i Universitetshuset.
Universitetets rektor Torbjörn von Schantz gillade idén och skrev på sin blogg att Kungshuset är bättre lämpat för administrativa funktioner medan Universitetshuset skulle kunna bli "ett fantastiskt nav för utåtriktad verksamhet".
Något beslut är dock ännu inte fattat.
Läs också Mögel och fukt tömmer Universitetshuset
Tre andra saker som hände i november:
Den 8 november kör en bil ner i ett hål vid Clemenstorget, där man håller på att bygga spårväg.
Den 29 november brinner ett gatukök på Klostergården ner.
Polisen trygghetsmätning visar att invånarna i Veberöd och Lunds centrum är minst trygga i kommunen.

December

Anna Sundin bor på studentkorridoren Ulrikedal som blev utsatt för inbrott och rån.Bild: Tom Wall
Söndagen den 3 december tog sig tre knivbeväpnade män in i en studentkorridor på Ulrikedal. Där rånade och knivskar de en 23-årig student. Rånet var det tredje på Ulrikedal på tio dagar och ett av ännu flera i den rånvåg som sköljde över Lund i slutet av november och början av december.
Några dagar senare greps och häktades fyra män, misstänkta för sju av rånen - och ett rån i Malmö.
Men trots att de fyra har suttit bakom lås och bom sedan dess begicks ytterligare rån under december.
Här kan du läsa artiklarna om rånvågen i Lund.
Tre andra saker som hände i december:
Den 13 december börjar Sveriges största brokonstruktion gjutas vid E22, där den senare ska skjutas på plats.
Bara tre byggnader blir godkända för framtida vård när planerna för att bygga om sjukhusområdet i Lund presenteras.
Efter en lång tids avstängning öppnas Bredgatan för trafik, men cykelstråket som skulle byggas är inte klart.
Gå till toppen