Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Morgondagens hemtjänst finns i Kävlinge

Kävlinge är långt framme när det gäller digitalisering av hemtjänsten. Nattkamera, nyckelfria lås och e-signering av läkemedel är redan verklighet. "Det här är morgondagens hemvård. Men detta är bara början på teknikutvecklingen" säger Kävlinges socialchef Christin Johansson.

"Detta är bara början på teknikutvecklingen" säger Christin Johansson som är socialchef i Kävlinge.Bild: Kävlinge kommun
Hon sticker inte under stol med att det också är en nödvändig utveckling. Fler äldre bor hemma längre, samtidigt som det är svårt att få tag på personal. Men menar att det inte är en besparingsfråga:
– Det handlar om att bli säkrare, öka kvaliteten och frigöra tid så att medarbetarna kan lägga sin tid där de behövs: omsorg, säger hon.
Kävlinge har anställt en särskild e-hälsosamordnare för att kunna driva på utvecklingen och har gjort en utredning för att se vilket håll de vill gå. De har bland annat e-signering av läkemedel och nyckelfria lås. Nattillsyn med kamera är det senaste tillskottet och har hittills endast varit på prov.
– Det finns en stor nöjdhet bland brukarna. Både anhöriga och brukare är nöjda med att de inte blir störda på natten av att någon kommer in i bostaden. Alla som provat nattkamera vill fortsätta med det, säger hon.
Läs också Modern teknik tar klivet in till hemtjänsttagarna i Kävlinge
De har nyligen utvärderat införandet av e-signering av läkemedel.
– Vi ser fantastiska resultat, vi har nästan halverat siffrorna för läkemedelsavvikelser. Man missar helt enkelt inte att ge medicinen, för om personalen inte har signerat dagens dos blir man påmind via mobilen. Medicineringen blir säkrare och brukaren mår bättre, säger hon.
Vilken teknik finns i framtidens hemtjänst?
– Vi har startat ett pilotprojekt med GPS-larm och positioneringslarm, så att man kan hitta en person som gått vilse. Det kräver samtycke från den enskilde.
– Vi kommer att börja arbeta mer mobilt så att alla schema, genomförandeplaner och journaler kan nås via mobiltelefonen, det kan bli verklighet redan under 2018.
– På längre sikt gör artificiell intelligens sitt intåg inom hemtjänsten. Det kan vara sensorer som lär en vårdtagares beteendemönster, om det avviker larmar systemet – därigenom kan man till exempel upptäckta begynnande undernäring eller minskad muskelstyrka som kan ge ökad fallrisk, säger Christin Johansson.
Gå till toppen