Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Martin Hallgren: Nyhetsåret 2017: Dåliga nyheter är också bra

Många vill ha fler positiva nyheter. Sydsvenskans Lundachef Martin Hallgren slår ett slag för de negativa nyheterna.

Martin Hallgren är chef på Sydsvenskans LundaredaktionBild: Ingemar D Kristiansen
Att skolan ska vara en trygg och säker plats håller nog de flesta med om. Tyvärr visar en tillbakablick på nyhetsåret 2017 att det inte alltid är så – inte ens i lärdomsstaden Lund som nästan alltid hamnar högt på olika skolrankningar.
Under det gångna året har vi berättat om tre nyhetshändelser som aldrig borde ha inträffat.
1. I februari dömdes en person anställd på en förskola till sex månaders fängelse för utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.
Visserligen hade ingenting hänt på själva förskolan, utan hemma hos den anställde. Men det är lätt att föreställa sig föräldrarnas tankar när de fick information om anklagelserna på ett föräldramöte.
”Trygg” och ”säker” är inte de första ord som dyker upp i huvudet.
2. I mars blev det känt att två pojkar, som året innan hade våldtagit en skolkamrat, fick gå kvar i skolan medan den drabbade flickan fick undervisning på annat håll. Nyheten spred sig som en löpeld över landet och fick konsekvenser för de inblandade på olika nivåer.
Skolan omprövade sitt beslut och flyttade pojkarna, rektorn lämnade sin tjänst och kommunen fick kritik från både Skolinspektionen, DO och kommunrevisionen för hur dåligt de hade hanterat ärendet. Sent omsider fick även den drabbade flickan en ersättning på 65 000 kronor från kommunen.
3. Under våren briserade ytterligare en nyhetsbomb från skolans värld. En lärare i Lund anklagades för två fall av sexuellt ofredande av elever.
Läraren stängdes omedelbart av, polisanmäldes och dömdes i oktober för ett av fallen. Samma dag som domen föll sparkades läraren från sin tjänst.
Skolinspektionen, som gjorde en egen utredning av anklagelserna, fick in ett tjugotal uppgifter om andra liknande händelser långt tillbaka i tiden där läraren ska ha varit inblandad. I december begärde skolinspektionen att lärarens legitimation ska dras in.
Många läsare vill ha fler positiva nyheter. Och visst är det kul att berätta om saker som går bra, problem som blir lösta och människor som engagerar sig för goda saker.
Det kan både inspirera och fungera som exempel att ta efter.
Men de riktigt dåliga nyheterna är ännu viktigare.
Det finns inget positivt överhuvudtaget med barn som far illa. Men man måste skilja på det som har hänt och på nyheten om det inträffade.
Om ingen berättar om utsatthet och övergrepp, hur ska då någon kunna veta att det förkommer?
Och om ingen vet att det förekommer, hur ska då någon kunna förhindra att det händer igen?
Och ställer ingen de ansvariga till svars för deras agerande - eller brist på agerande - hur ska då de drabbade kunna få tillbaka sitt förtroende för skolan som en trygg och säker plats?
I det perspektivet är även dåliga nyheter bra nyheter.
Gå till toppen