Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisen om nyårsafton: ”Har varit ganska normalt”

Fyrverkerier sköts mot tåg, bussar och i trapphus och polis och räddningstjänst fick en hektisk kväll. Natten ska dock ha varit relativt normal, enligt polisen.

Bild: Patrick Persson
– Vi var inte här förra året, och i år tvekade vi på om vi skulle gå hit. Men så kände vi att vi måste ju se det. Det känns väldigt mycket lugnare här än förra året, säger Jessica Ljung, som firar in det nya året tillsammans med Boris Köhler på Möllevångstorget.
Polisen hade hög beredskap vid Möllevångstorget och var till och med förberedda att tända upp hela torget med strålkastare om nyårsfirandet hade gått över styr. Insatsen gav resultat och strax innan klockan 01 hade ingen allvarlig incident rapporterats.
Tidigare under kvällen kom det flera larm om ungdomar som sköt nyårsraketer på ett vårdslöst sätt. Vid pågatågsstationen i Oxie sköts det raketer mot ett tåg och i Lund sköt man fyrverkerier mot bussar och förbipasserande. Räddningstjänsten fick rycka ut till flera trapphus där det hade smällts smällare. Vid 18.30-tiden brann en skåpbil på Påskliljegatan i närheten av Hylliebadet och en annan bil brann på Thomsons väg i Rosengård. Men ingen människa skadades vid någon av händelserna.
– Det är många uppringare som har varit oroliga och som säger att det smäller och vi kan inte skicka patruller på allt. Men det har inte varit något allvarligt hittills, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för Malmöpolisen.
Vid klockan 03 rapporterade polisen att läget i länet hittills har varit relativt lugnt.
– Det har varit lite bråk och misshandel men inga grövre våldsbrott alls, säger Anna Göransson. polisens presstalesperson.
En del bränder har rapporterats men det är klart hur många som är relaterade till fyrverkerier. Det har varit som en vanlig helg med mycket folk i rörelse.
– Läget har varit ganska normalt får man ändå lov att säga, säger Anna Göransson.
Klockan 02.50 greps en man på Bergsgatan i Malmö, misstänkt för sexuellt ofredande. En ordningsvakt grep gärningsmannen och polisen tog med sig honom till stationen för tillnyktring.
Flera bränder inträffade i Malmö under natten. Två larm kom in strax innan klockan 02 om smärre bränder. En container vid Dammfriskolan och en buske på Lorensborgsgatan. Båda släcktes av räddningstjänsten. Vid klockan 04 var det två personbilar som brann på Fosievägen.
Brandkåren larmades vid 04.15-tiden till brand i personbilar vid en parkering på Fosievägen. När brandstyrkan kom fram såg man att det brann i tre bilar som stod bredvid varandra på parkeringen.Bild: Patrick Persson
Vid 04-tiden var det ett stort bråk på Prins Bernhard vid Skeppsbron där två personer omhändertogs för fylleri, en person avlägsnades och en person greps för våld och hot mot tjänsteman. Den gripne, en 24-årig man, ska ha slagit och hotat ordningsvakter och gjort motstånd mot polisen vid gripandet.
– I Malmö är vi betydligt nöjdare än förra året. Polisen har arbetat ganska offensivt för att förhindra raketskjutningar. Vädret kan också ha spelat in, säger Fredrik Bratt vid polisen.
Fyrverkeripjäser har tagits i beslag från personer under arton och polisen har jobbat med att omhänderta folk som varit för berusade.
– Det har varit enstaka smällare som gått mot folk, men ganska koncentrerat mot Möllevångstorget. Det är känt att vi har kameror på platsen, säger Fredrik Bratt.
Gå till toppen