Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Åldern kan vara avgörande faktorn för en plötslig Christiansen-flytt

Förstärkta rykten - och vi ska komma ihåg att "AC" blir 28 i sommar.

Ryktena kom från Belgien i julhelgen, nu skjuter de lite fart igen. I en ganska kort artikel anger Het Laatse Nieuws att en flytt för Anders Christiansen till Gent skulle ha kommit närmare. En annan belgisk sida -Voetbal Belgie - spekulerar i dag kring om Anders Christiansen skulle kunna vara med när Gent inleder ett träningsläger i spanska Oliva den femte januari.
Det bör dock påpekas att Anders Christiansen är uttagen i det danska ligalandslaget (som ska möta Sverige) och att han enligt dbu.dk uppenbarligen inte har lämnat återbud, för han står kvar i truppen och de brukar vara snabba att ändra.
Väldigt ofta är transferrykten rök utan eld, men den här gången finns det ändå en del saker som pekar mot att det verkligen är fyr i brasan och att det finns en risk att förhoppningarna släcks att "AC" ska driva MFF-motorn även kommande år. Själv har jag utifrån en annan frågeställning fått en liten, liten indikation som skulle kunna tyda på att något är på gång.
Uppgifter från Danmark säger att "AC" högst sannolikt skulle ta en rimlig chans att prova i en "större" liga - helt enkelt av åldersskäl. I vårt grannland tycks flera bedömare tro att det blir en flytt till Belgien i vinter - om klubbarna kommer överens (det ska sägas att så sent som i spekulationerna i julhelgen nämndes att Gent tittade på fler spelare).
Anders Christiansen fyller i sommar 28 år och sägs vara lite orolig att möjligheterna rinner ut i sanden om åldern i passet blir för hög. Att han vill prova i en högre liga och ta revansch för misslyckandet i Italien, har han ju varit tydlig med.
Annars låter det ju onekligen lite klent att allsvenskans bäste spelare 2017 skulle se den belgiska ligafemman (!) Gent som sin stora möjlighet. Gent som alltså dessutom åkte ur Europa League-kvalet direkt mot österrikiska Altach i somars.
Men verkligheten är krass. Pengarna helt andra i Belgien och det kan naturligtvis vara en språngbräda mot något än större. Men som sagt, möjligen anser "AC" att det hastar.
Nu skrev han ju ändå ett femårskontrakt med MFF i höstas? Jo, det var en skräll. Möjligen var det också en form av "pensionsförsäkring" om det inte skulle hända något på den internationella fronten. Då är det ju en trygghet att sitta med ett långt kontrakt.
Som jag påpekat tidigare så har Anders Christiansens själv sagt i Olof Lunds poddcast att han inte har en klausul med fastställt pris i kontraktet med MFF. En flytt redan nu borde alltså rimligen inbringa väldigt mycket pengar till MFF, om detta stämmer. Samtidigt har kanske "AC" och "DA" något slags överenskommelse ändå?
Men frågan är viktig - och Daniel Andersson har ju åtminstone i teorin ett väldigt intressant läge med ett femårskontrakt som förhandlingsargument mot vilken klubb som än närmar sig Anders Christiansen.
Själv tycker jag att det vore otroligt synd om Christiansen försvinner. Jag älskar själv den här typen av riktiga spelmotorer på innermittfältet, spelare som kan jobba rejält i djupled och är ett offensivt hot. Ingen är oersättlig, men Christiansen skulle vara väldigt svårersättlig.
Rollspelare kan bli väldigt tydliga. Ni minns ju att Enock Kofi Adu hade massor av kvaliteter, men ytterst sällan gjorde mål eller ens assist.
Ni tänker kanske nu att Östersunds Fouad Bachirou, som det pratats MFF om tidigare, lika väl skulle kunna ersätta Christiansen som Lewicki. Ha då i åtanke att på tre säsonger i Östersund (två i allsvenskan och en i superettan) har han skrapat ihop sex poäng. Två mål och fyra assist. Hans succé bygger på helt andra kvaliteter.
Visst skulle Bachirou kunna ha en mer offensiv roll i MFF, det var jag själv inne på i går - men då var resonemanget mer i Erdal Rakips roll.Det är lätt att förstå vad pengar och ett fönster till ett hetare Europa kan betyda - men rent sportsligt så skulle jag definitivt se ett 2018 med MFF i Champions League-kval igen som en hetare möjlighet till något än större.
Vi ska komma ihåg att "AC" var som bäst under hösten och inte våren och försommaren när Europakvalet var förra säsongen. Minns att han var skadad hela hösten 2016 och med nöd och näppe var tillbaka som inhoppare till den allsvenska premiären i fjor.Men som sagt - åldern i passet kanske väger tyngre.
Och plötsligt är det kanske också så att Oscar Lewickis förlängning inte bara var extremt viktig, utan helt nödvändig.Annars hade MFF kanske tvingats spela in ett helt nytt mittfält till den här säsongen - om nu de belgiska ryktena är mer än rykten.
Läs alla artiklar om: Fotboll: MFF 2 januari
Gå till toppen