Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

De blir sjuka av gluten – men tas inte alltid på allvar

Att äta glutenfritt har blivit något av en trend. Men för syskonen Elin och Nils Karlström finns inget val – gluten gör dem sjuka. På senare tid har de märkt att intoleransen inte alltid tas på allvar.

Det blir ofta bara en kaffe för Nils och Elin Karlström, här med mamma Paula, när de går på kafé. Antingen är utbudet av glutenfria bröd och bakverk dåligt eller så är de inte säkra på att livsmedlen hanterats rätt.Bild: Julia Lindemalm
”Det talas i dag om hur restauranger ska behöva anpassa sig efter x antal dieter och trender som numera ofta innebär en glutenfri kost. Detta har i sin tur gjort att mina besök på dessa platser, med följdfrågor så som: ”Är detta verkligen glutenfritt? Hur tillagas x och x?”, gör mig till en nästintill besvärlig kund. Problemet är bara att jag som spenderat otaliga timmar på sjukhus och är beroende av korrekt kost, inte har något val. Men med tanke på att folk hakar på samma kost i hälsosyfte så tas jag och många andra inte på allvar längre.”

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Läs alla artiklar om: Meny för alla smaker?
Gå till toppen