Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gävlebocken överlevde hela firandet

Det är ett av få år som Gävlebocken har fått stå helt orörd hela tiden ut. I dag monteras den oskadda julattraktionen ned. – Det betyder otroligt mycket, det blir ju verkligen en sorg och ilska när bocken utsätts för attentat, säger bockens talesperson Maria Wallberg till TT.

Den traditionella julbocken i Gävle överlevde hela julfirandet. Arkivbild.Bild: Mats Åstrand/TT
2016 brann Gävlebocken ned bara timmar efter invigningen men den här gången har den överlevt hela julfirandet. Det är 15:e gången bocken förblir orörd sedan den starten 1966. Men i dag ska den plockas ned.
"Ta en bra titt på mig nu, för jag kommer att stå här några timmar till. Det är flyttdag i dag", twittrade bocken under tisdagen.
– Det är ju en kär julsymbol, inte bara för Gävleborna utan faktiskt för otroligt mycket människor runt om i både Sverige och världen. Det visar ju på hur otroligt stor Gävlebocken är och många följer honom via webbkamera och Twitter. Självklart betyder det jättemycket, också för Gävle rent turistekonomiskt, när den här fina julsymbolen finns på plats, säger Maria Wallberg.
Det är en rad åtgärder som skyddat bocken från olika dåd, menar Maria Wallberg. Bland annat har den ideella organisationen X-cons Gävleborg hållit Gävlebocken sällskap. Men främst är det den nya gärdsgården som hållit elden borta från halmen.
– Vi har gjort högre staket den här gången, det är som dubbla gärdsgårdar. Det gör faktiskt väldigt mycket för att förhindra att man tar sig in och ut till Gävlebocken, och skulle man ta sig in så skulle säkerligen en vakt också hinna få tag i en när man är på väg ut igen. Det tror jag är något som avskräckt många från de spontana dåden som ganska ofta har skett på natten efter att människor varit ute på krogen, säger hon.
De två senaste åren har dessutom bockbrännarna dömts för grov skadegörelse och 100 000 kronor i skadestånd, vilket Maria Wallberg också tror är en avskräckande faktor.
Senast Gävlebocken klarade sig helskinnad igenom firandet var 2014. Att den står kvar ända till dagen den ska monteras ned är ovanligt och har blivit en nyhet i sig.
– Det har ju varit stort intresse och den senaste veckan stått mycket i medierna om att den står kvar. Det känns fantastiskt bra, säger Maria Wallberg.
Fakta

Gävlebockens liv

I år är det 51:a året som Gävlebocken sätts upp. Av de tidigare 50 gångerna som bocken har rests har den bara klarat sig helskinnad 14 gånger. 29 gånger har den brunnit och 7 gånger har den utsatts för andra attentat.

Gävlebocken väger 3 ton, är 13 meter hög och 7 meter lång.

Den första bocken byggdes 1966 – och eldhärjades redan samma år. Sedan dess har den brunnit eller blivit vandaliserad vid flera tillfällen.

1976 körde en raggarbil sönder den och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Gå till toppen