Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: Populäre försvarsministern kan dra nytta av väljarnas betyg.

Hultqvist. Med högst betyg.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Regeringen har nu fått sitt höstbetyg av väljarna. Det är ingen särskilt lustig läsning för Stefan Löfvens gäng. Men en minister glänser.
Det är Inizio som på uppdrag av Aftonbladet har intervjuat över 1 700 personer på nätet mellan den 28 november och den 7 december. Väljarna har fått sätta betyg efter en femgradig skala, från ett (mycket dålig) till fem (mycket bra).
Den goda nyheten för statsminister Stefan Löfven (S) är att ingen minister får sänkt betyg. Den dåliga nyheten är att bara fem av de 23 ministrarna får godkänt, minst 3,0 i snitt.
Allra mörkast ser det ut för ett av de gröna språkrören, utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), som får låga 2,2 i betyg. Det är i sig inte märkligt – Miljöpartiet i allmänhet och Fridolin i synnerhet har haft en tung och kämpig höst.
Ett statsråd som energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan (S) tycks ha fått ökat stöd (plus 0,3 till 2,6) enligt det paradoxala mottot ”Ju mer osynlig, desto bättre betyg”.
Ljuset i klassen är försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Hultqvist får 3,5 i betyg efter att under 2017 ha höjt sitt betyg med hela 0,9. Det innebär att han lägger regeringens näst mest uppskattade statsråd (3,1), utrikesminister Margot Wallström (S), en bra bit bakom sig.
Och det är bra. Försvarsminister Hultqvist, som ofta med en klarsynt realism pekar på Sveriges behov av ett nära och varaktigt samarbete med USA och Nato i säkerhetspolitiken, förtjänar ett starkt stöd. Inte minst i regeringens interna dragkamper. Som när utrikesminister Wallström väntas försöka baxa regeringen till att skriva under FN-konventionen om ett internationellt kärnvapenförbud, vilket riskerar att ställa Sverige farligt ensamt i säkerhetspolitiken.
Populariteten hos Peter Hultqvist, mannen med det trygga dalmålet, kan dessutom rädda honom kvar i regeringen. Om det i vår kommer nya borgerliga krav på hans avgång i sviterna efter it-skandalen på Transportstyrelsen, då vet nog statsministern bättre än att alltför billigt offra sitt kanske starkaste kort inför valet den 9 september.
Gå till toppen