Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Modifierad komjölk förhindrar inte diabetes

Mjölkersättning med sönderslagna komjölksproteiner minskar inte risken för typ 1-diabets, enligt en studie. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg/TT
Mjölkersättning där komjölkproteinerna ändrats minskar inte risken för typ 1-diabetes hos barn med anlag för sjukdomen. Det visar en ny studie där svenska barn ingår.
– Resultaten är en besvikelse. Vi har jobbat med detta i 25 år och hoppades åtminstone kunna förebygga en del fall av typ 1-diabetes, säger Johnny Ludvigsson, senior professor vid Linköpings universitet och en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.
Hypotesen var att komjölkprotein kan trigga immunsystemet och bildningen av autoantikroppar hos spädbarn med anlag för typ 1-diabetes. Men ny data från den internationella studien TRIGR ger inte belägg för detta. Av de barn som fått modifierad komjölk drabbades åtta procent av sjukdomen, jämfört med sju procent av barnen i kontrollgruppen. Skillnaden är inte statistiskt säkerställd.
Gå till toppen