Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyfödda får antikroppar mot mässling

En anställd vid Östra sjukhuset i Göteborg har insjuknat i mässling. Personen har vistats på förlossningsavdelningen och 63 nyfödda barn som hamnat i riskzonen att smittas erbjuds nu skyddande antikroppar.

Anslag informerar om nya rutiner på grund av mässlingsutbrott vid barnakuten på Östra Sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg.Bild: Thomas Johansson/TT
Detta är det tolfte mässlingfallet på mindre än en månad i Västra Götaland.
– Vi fick konstaterat sent i går kväll att en medarbetare som vistats på kvinnokliniken på Östra sjukhuset smittats, säger Görel Nergelius, chefsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset där Östra sjukhuset ingår, till TT.
Den smittade personen befann sig på förlossningsavdelningen den 28:e och den 29:e december. Dessa dagar föddes 26 respektive 28, alltså totalt 54 barn.
– Vi kontaktar de berörda familjerna, och erbjuder dem att komma med barnet till en speciell lokal på sjukhuset där barnen behandlas med immunglobulin. Vi har redan hunnit behandla hälften av barnen och räknar med att behandla resten i kväll och i morgon, säger Görel Nergelius.
Den smittade personen har inte vistats på neonatalavdelningen. Däremot har personal från neonatal varit inne på förlossningen, och sedan återvänt till sin avdelning. Därför får även nio spädbarn på neonatalavdelningen de skyddande antikropparna.
– Risken är väldigt liten, men det finns en teoretisk risk att något av barnen smittats och då måste vi agera därefter, förklarar Görel Nergelius.
Många nyfödda barn har antikroppar mot mässling via sina mödrar, men inte alla och inte med säkerhet tillräckligt mycket.
– Barn under sex månader som misstänkts ha utsatts för smitta får i stället ett skydd genom en injektion med immunglobulin inom sex dagar. Det ger ett gott men inte fullständigt skydd, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall vid Västra Götalandsregionen.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har med anledning av mässlingutbrottet kallat in extra vårdpersonal på sjukhusets akutmottagningar för att förhindra vidare smittspridning. Extra insatser görs också för att öka sjukhusets kapacitet för att analysera prover.
Sedan julhelgen pågår också ett omfattande arbete med en immuninventering av alla medarbetare på sjukhuset – närmare 17 000 personer.
– Det är ett begränsat utbrott av mässling men vi förväntar oss att ytterligare enstaka fall ska dyka upp, säger Görel Nergelius.
Men utbrottet ska sättas i ett perspektiv.
– Vi har en region på runt en miljon människor. Nu har vi tolv fall under tre veckor. Risken i samhället att bli smittad är ytterst låg, säger Leif Dotevall
Inkubationstiden för mässling är mellan sju och 18 dagar.
Fakta

Mässlingutbrottet i Göteborg

10 dec: Första fallet upptäcks. Personen ska enligt smittskyddet sannolikt ha smittats i södra Europa.

19–25 dec: Ytterligare sex fall konstateras

26 dec: Det åttonde fallet – en person söker vård

28–29 dec: Nionde och tionde fallen uppdagas.

30 dec: Elfte fallet av mässlingen

2 jan: Det tolfte fallet - en i personalen på Östra sjukhuset i Göteborg smittas.

Gå till toppen