Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre gripna – raketer avfyrades mot Svedalabor och polisen

Totalt larmades tio patruller till centrala Svedala för att styra upp det som polisen beskriver som en kaosartad nyårsafton. Tre personer har gripits för att ha avfyrat fyrverkerier mot både allmänhet och polis.
– Det här har passerat alla gränser, säger Nena Ermin, tillförordnad gruppchef för områdespoliserna på Söderslätt.

Vid tolvslaget fick polisen flera larm om att ett femtontal ungdomar avfyrade raketer mot folk vid Stortorget i Svedala. Två patruller skickades till platsen och fick snabbt kalla på förstärkning.
– Det slutade med ett tiotal patruller innan vi fick ordning på situationen. De sköt både mot folk och poliser. Situationen på plats upplevdes som obehaglig även av mina kollegor, så jag förstår allmänhetens rädsla. Det var verkligen kaosartat i Svedala, säger Nena Ermin.
Vid midnatt greps en 17-åring för försök till misshandel på Bankgatan efter att ha kastat in en antänd raket rakt i folkmassan. Vid gripandet ska den unge mannen också ha slagit en polis i ansiktet. Han är därför också misstänkt för våld mot tjänsteman.
En kvart senare greps två män i 20-årsåldern, misstänkta för att ha skjutit fyrverkeripjäser mot folk på Storgatan. Båda misstänks för grov misshandel.
"Jag skulle aldrig få för mig att gå ut, för jag var lite beredd på att det skulle bli såhär", säger Sandra Johnsson som bor vid Stortorget.Bild: Privat
Dessutom har ytterligare en anmälan om våld mot tjänsteman gjorts sedan någon skjutit en raket som träffade en polis och exploderade i höjd med underkroppen.
– Det är väldigt allvarligt när man siktar fyrverkerier mot andra människor. Det kan sluta väldigt illa, säger Nena Ermin.
Sandra Johnsson som bor vid Stortorget filmade det urartade firandet från sin balkong
– Jag skulle aldrig få för mig att gå ut, för jag var lite beredd på att det skulle bli såhär. Mina vänner skulle till torget och kolla på raketerna förra året och sa att det var helt galet. I år tog folk skydd på grönsakshandlarens lilla innergård. Det var väldigt skönt att polisen var så snabbt på plats, så det inte varade så länge.
Hon menar att Svedalaborna har tröttnat på situationen.
– Många är förbannade, men folk tycker såklart att det är obehagligt också, kanske mest de äldre. Jag tycker själv att det är obehagligt med raketer, så jag har inte gått ut så mycket på kvällarna om jag inte varit tvungen till det.
Nena Ermin menar att problemen kryper långt ner i åldrarna. Under nyårsnatten fick polisen också köra hem en 13-åring som avfyrat raketer mot andra. Polisen har också pratat med och identifierat ytterligare ungdomar på plats.
– Det är i stort sett samma individer som återkommer hela tiden. I somras var det mycket skadegörelse på förskolor, sedan blev det krossade rutor och nu fyrverkerier. Det är olika uttryck för samma grundproblem.
Efter höstens våg av skadegörelse på skolorna har polis, skola, socialtjänst och olika kommunala verksamheter inlett ett nära samarbete. Nena Ermin menar att det arbetet intensifieras nu.
– Alla verksamheter måste jobba med det här. Det här har passerat alla gränser.
Läs mer: Raketattack i mellandagarna: ”De skrek ”hora” och sköt mot mig”
Läs mer: Kommunalrådet tveksam till lokalt fyrverkeriförbud
Gå till toppen