Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vännen misstänks för dödsfälla på Lindeborg: ”De har betalt honom för att döda mig och min bror”

25-åringen sköts med flera skott på Dansörgatan i Malmö i mars men överlevde på grund av en skyddsväst. En nära vän till offret misstänks gillrat en dödsfälla.
På onsdagen möttes barndomsvännerna som fiender i rätten.

– De har betalt honom tvåhundratusen för att döda både mig och min bror, säger den beskjutna mannen på videolänk under rättegången i Malmö tingsrätt.
Hans gamla vän och nyblivna fiende greps i Danmark i april 2017 och kunde senare överlämnas och anhållas för bland annat medhjälp till mordförsöket på 25-åringen på Dansörgatan på Lindeborg i mars.
Bild: Patrik Persson
Den misstänkte vännen satt tyst och varvade en tom blick rakt ut i salen med en rätt ner i bänken-blick.
– Han ville ha pengar och leva ett bra liv med sin fru, säger 25-åringen på videolänk om sin gamla kompis.
Då avbröt den åtalade mitt under 25-åringens förhör och började gestikulera med armarna.
– Han ljuger, jag gjorde mer pengar än han, säger den åtalade 26-åringen högt ut i salen.
De är vänner sedan barnsben och har känt varandra i 15 år. Båda är kriminella och säljer narkotika på Malmös gator. Brottsoffret beskriver sin relation till den åtalade som ”en vän som han litade på jävligt mycket”.
Under onsdagen möttes de i rättssal nummer sju i den första av tre rättegångsdagar. Den 26-årige mannen står, tillsammans med ytterligare en 26-årig man, bland annat åtalad för i första hand medhjälp till försök till mord och i andra hand skyddande av brottsling.
Läs också Ytterligare en anhållen efter mordförsök – man lurades i dödsfälla
Det var vid halv elva på kvällen den 29 mars 2017 som en bil med de båda vännerna i rullade in på en parkeringsplats på Dansörgatan på Lindeborg.
Bild: Patrik Persson
– Vi skulle hämnas min brors död, faktum är att jag inte visste att det var han [den misstänkte] som gillrade fällan till min brors död också. Han hade angett flera personer som vi skulle ta, säger 25-åringen.
Men så blev det inte. När de kom fram till Dansörgatan hoppade istället 26-åringen ut ur bilen och började springa från platsen.
Läs också Skjuten lurades i en dödlig fälla
– Då kommer en person och skjuter mig flera gånger. Allt gick väldigt snabbt, säger 25-åringen som skottskadades i käken, armen, handen och benet.
Tidigare under dagen hade han varit på begravning för sin lillebror, som mördades på Kronetorpsvägen på Segevång drygt tre veckor tidigare. Den åtalade mannen var med under delar av begravningen.
Läs också Skjutne 25-åringens bror mördades för en månad sedan
Den åtalade tidigare vännen hade under sitt förhör i rättegångssalen en aggressiv ton mot åklagarens frågor. Han hävdar till sitt försvar att han under dagen den 29 mars blev omringad av ett gäng bestående av sex personer med gängvästar på sig. Ett gäng han känner väl till, men han vill inte uppge vilket gäng av rädsla för sin familj.
– De hotade mig och min familj. Han [25-åringen] hade många fiender och han hade gjort samma sak, om jag hade sagt något till honom skulle han kunna gömma sig och då hade jag varit illa ute, säger den misstänkta 26-åringen.
Enligt mannen blev han tillsagd att köra den målsägande till Dansörgatan.
– Det var det som hände. Jag körde honom dit och han blev skjuten.
Han hävdar också att hans före detta vän lever enbart på grund av honom, detta eftersom han sagt till gängmedlemmarna att 25-åringen inte skulle ha skyddsväst på sig och därför kunde sikta mot bröstet.
”Vad är det för värld du lever i? Det låter som det är helt normalt för dig att gå ut och skjuta folk”, frågar sig åklagaren Pär Andersson med en uppgiven ton i slutet av rättegångsdagen.
– Det är Malmös värld. Folk skjuter varje dag, får han som svar.
Den åtalade mannen dömdes 2016 till 10 månaders fängelse för vapenbrott, narkotikabrott och olovlig körning.
Den andra åtalade 26-åringen gav ett mer nervöst intryck under den första rättegångsdagen. han har under polisförhören varit helt tyst men samarbetade mer under rättegången. Han hävdar att han lånade en bil av den andre åtalade och satt och väntade medan han gjorde ett ärende.
– Jag visste inte alls vad han gjorde, i så fall skulle jag inte varit på platsen, säger han under rättegången.
Rättegången fortsätter i Malmö tingsrätt under torsdagen och måndagen. Den 26-årige vännen är även åtalad för narkotikabrott och den andra 26-åringen för narkotikabrott samt våld mot tjänsteman.
Gå till toppen