Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allvarligt hot riktat mot Malmö universitet – säkerheten förstärks

Universitetet uppmanar studenter och personal att arbeta hemifrån den 8 januari. Anledningen är att man har fått in ett allvarligt hot via e-post som gäller just denna dag.

Malmö universitet tog emot ett allvarligt hot i förra veckan.Bild: Hussein El-alawi
Malmö universitet uppmanar studenter och personal att arbeta hemifrån den 8 januari. Anledningen är att man i fredags fick in ett hot via e-post som gäller just denna dag, vilket P3 Nyheter var först med att rapportera.
Hotet skickades till en central e-postadress på universitet och klassades direkt som allvarligt. Polisen utreder händelsen som olaga hot mot grupp. Vare sig polisen eller universitet vill dock gå in på vad hotet består av.
– Hotet var av tillräckligt allvarlig art för att polisen och vi skulle ta det på allvar, och det handlade om att något ska ske på lärosätet den 8 januari, säger Per M Eriksson, pressansvarig på Malmö universitet.
Varken polisen eller universitetsledningen kan i nuläget styrka trovärdigheten i hotet, och polisen arbetar med att undersöka vem som ligger bakom hotet och vad orsaken är.
Universitet har infört nya säkerhetsrutiner som kommer att genomföras både inför och efter måndagen den 8 januari.
– Det kan vara många olika saker: genomsök av lokaler, extra väktare, att vi håller vissa delar låsta. Exakt vilka åtgärder vågar jag inte säga exakt, säger Per M Eriksson.
Hur påverkar hotet universitetets verksamhet i övrigt?
– Det ligger många tentamenstillfällen under den här dagen. Mellan 500 och 600 studenter skulle ha skrivit tenta och måste ombokas till andra datum. Sen har vi vår klinikverksamhet på Tandvårdshögskolan, där måste patienter ombokas.
Pontus Källström är studentkårens ordförande och skriver i ett meddelande att ”det enda jag kan säga i nuläget ��r att det som inträffat är beklagligt men att jag som kårordförande känner mig trygg i de åtgärder som universitetet vidtagit”.
På Malmö universitets Facebooksida undrar en student om universitetet kommer att berätta vad hotet handlar om.
”Utan någon som helst information om vad det handlar om känns det inte direkt tryggt att komma tillbaka den 9/1 som om ingenting har hänt” skriver studenten.
Universitetet svarar att man kommer att uppdatera på sin Facebooksida när man har mer information.
Gå till toppen