Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Iranska demonstranter ropar efter shahen

Shahen av Iran (i svart) med sin familj 1979, efter att de fördrivits från Iran.
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Nilofar Shirinbek har skrivit en text i Sydsvenskan till stöd för det iranska folket som nu står upp mot den islamistiska diktaturen i Iran. Detta är mycket glädjande. Samtidigt väljer hon dock att även kritisera shahen av Iran. Hon menar att shahens styre var förtryckande och att shahen och hans ämbetsmän ”roffade åt sig Irans tillgångar”. Detta är mycket tråkigt då vårt fokus idag borde vara på det iranska folket och deras kamp för frihet, och inte späda på de motsättningar som finns bland iranier.
Läs också Omvärlden måste fördöma förtrycket i Iran
Det är första gången på 40 år som vi nu bevittnar fullt spontana demonstrationer och protester i Iran. Studentdemonstrationerna 1999 samt de landsomfattande demonstrationerna i Iran under 2009 var alla mer eller mindre organiserade av element inom regimen. Demonstrationerna och protesten som vi bevittnar idag däremot, har inget spår av regimvänliga element. Lyssnar vi på folkets slagord under de senaste veckorna så är det slagord som vi aldrig hört innan i Iran. Folket skriker ”död åt islamiska regimen”, ”död åt Khamenei” och ”vi vill inte ha en islamisk republik”. Till skillnad från protesterna 1999 och 2009, riktas nuvarande protester direkt mot regimen.
Det som nog är av mest intresse i dessa demonstrationer är nog de landsomfattande slagorden som folket skriker till stöd för monarkin och just shahen. I Isfahan ser vi tusentals iranier som ropar ”Vi gjorde revolutionen, vilket misstag vi gjorde”. Demonstranterna refererar till revolutionen 1979 mot shahen. I Teheran, Mashhad, Qom, Ghazvin, Saari, Hashtgerd och hundratals andra städer, ropar folket ”Reza Shah, vila i fred”. I både Mashhad och Sabzevar ropar folket ”Iran saknar sin shah, varför det inte finns ordning i landet”. I Ahvaz och andra städer runtom Iran hör vi slagord som ”Shahen av Iran, vila i fred” och ”Oh shahen av Iran, kom tillbaka till Iran”.
Regimen i Iran har suttit vid makten i 40 år och dess starka propagandamaskin har dagligen gjort sitt yttersta för att framställa shahen som en tyrann. Och ändå står vi här 40 år efter den islamiska revolutionens seger och 38 år efter shahens död, och hör hur iranier skriker "Oh shahen av Iran, kom tillbaka till Iran".

Ardavan Khoshnood

Läkare och kriminolog. Sedan åratal tillbaka aktiv i den iranska oppositionen.
Gå till toppen