Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hot stänger Malmö universitet på måndag

Hotet mot universitetet gäller den 8 januari, sade rektor Kerstin Tham på fredagen på en presskonferens. Universitetet kommer att ha helt stängt hela måndagen.

Från vänster: Pontus Källström, ordförande för Studentkåren, Annika Nilsson, ordförande för Odontologiska studentkåren, Kerstin Tham, rektor, Per Hillbur, prorektor, och Leif Wulff, säkerhetsansvarig.Bild: Hussein El-Alawi
Malmö universitets ledning har beslutat att hålla stängt under hela måndagen den 8 januari. Anledningen är det allvarliga hot som kom till lärosätet via e-post i fredags kväll.
– Hotet anmäldes direkt till polisen och gäller specifikt för 8 januari. Förundersökningen är enligt polisen komplex och kan ta tid, sade rektor Kerstin Tham på presskonferensen.
Oroliga studenter, medarbetare och ett stort pressuppbåd hade samlats på fredagsmorgonen. Framme vid podiet hade rektorn sällskap av universitetets säkerhetsansvarige Leif Wulff, prorektor Per Hillbur och studentrepresentanterna Pontus Källström och Annika Nilsson.
Den gamla högskolan hann knappt bli universitet innan hotet skickades, på måndagen skulle man fira övergången från högskola till universitet. Under pressträffen snubblade till och med rektorn på ordet högskola.
– Vi satt i samråd med krisberedningsgruppen och beslutet var enkelt, vi tänker på våra studenter och medarbetares säkerhet i första hand, säger Kerstin Tham.
Läs också Allvarligt hot riktat mot Malmö universitet – säkerheten förstärks
Universitetet har nu aktiverat sin krisledningsgrupp och polisen utreder händelsen som olaga hot mot grupp. Polisen arbetar med att undersöka vem som ligger bakom hotet och vad orsaken är.
– Vi har ökat beredskapen inom studenthälsan och får stöd från andra universitet som varit med om liknande händelser, säger Kerstin Tham.
Enligt lärosätets säkerhetsansvarige Leif Wulff kom hotet via mejl klockan 23.27 i fredags.
– Eftersom det var helg hanterades mejlet i på tisdagsmorgonen. Våra rutiner i dagsläget är att mejlkorgarna sköts när verksamheten är öppen.
I övrigt klargjordes inga fler detaljer kring själva hotet.
Universitet har infört nya säkerhetsrutiner som kommer att genomföras både inför och efter måndagen den 8 januari. I övrigt klargjordes inga fler detaljer kring hotet.
Kerstin Tham, rektor på Malmö universitet, på en pressträff på fredagen om hotet mot lärosätet.Bild: Hussein El-Alawi
– Åtgärderna är uppdelade i tre delar. Det första är att jobba med säkerheten innan den 8:e, under den 8:e och tredje efter den 8e, säger säkerhetsansvarig Leif Wulff.
Precis som hela skolan kommer även Universitetsbiblioteket vara stängt. Enligt Universitetsledningen är hotet så allvarligt att det inte har gått att avfärda det som tomt.
– Det är sällan vi har den här typen av händelser, säger Leif Wulff.
Enligt prorektor Per Hillbur kommer alla studenter som skulle ha haft tentor på måndag att göra dem en vecka senare. Mellan 500 och 600 studenter skulle ha skrivit tentor den 8 januari. Från klinikverksamheten på Tandvårdshögskolan har patienter också ombokats.
Pontus Källström, ordförande för Studentkåren, tycker att händelsen är upprörande, men han känner sig trygg med hur Universitetet har hanterat hotet.
Lunds universitet håller öppet som vanligt.
”Lunds universitet följer utvecklingen på MaU och håller oss informerade. Finns det anledning för oss att vidta åtgärder så får vi besked om det”, skriver Per Gustafson, säkerhetschef på Lunds universitet i ett mejl.
Gå till toppen