Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Louisiana tappade besökare 2017 – men gjorde fortfarande ett av sina bästa år någonsin

De senaste två åren har varit Louisianas i särklass bästa besöksår, men 2017 sjönk antalet besökare med över 50 000, rapporterar Helsingörs Dagblad. Trots detta gjorde konstmuseet ett av sina bästa år – någonsin.

Marina Abramović retrospektiva utställning "The Cleaner" var en av de mest besökta på Louisiana 2017.Bild: Claudio Bresciani/TT
657 300 inträdesbiljetter löstes till konstmuseet Louisiana i Humlebæk i fjor, vilket är det tredje högsta resultatet i museets historia, skriver Helsingörs dagblad.
Trots detta är det ett relativt stort tapp jämfört med de senaste två åren.
2015 var det år som flest personer besökte Louisiana någonsin. Publikmagneten det året var Yayoi Kusamas utställning, vilken var en bidragande faktor till att 725 000 biljetter löstes. År 2016 besökte 705 854 personer museet och detta år var det Poul Gernes och Eye Attack som lockade flest.
Läs också Marina Abramović: ”Jag hatar att blicka tillbaka”
Utställningarna som lockade flest besökare till Louisiana under 2017 var William Kentridge "Thick time", den danske konstnären Tal R:s samlingsutställning "Academy of Tal R" och performancekonstens grande dame, Marina Abramovićs retrospektiva "The Cleaner".
Läs också Tal R:s värld visas upp i ny utställning på Louisiana
Även om besöksantalet sjönk jämfört med de två senaste åren är Louisianas ekonomichef Carsten Skjødt nöjd med resultatet.
– Vi har inte haft några riktiga ”blockbuster-utställningar” under 2017, men det har varit mycket besökare här hela året. Särskilt sommaren var bra för oss, säger han till Helsingörs Dagblad.
I år firar Louisiana 60 år med extra jubileumsfirande. Här kan du läsa mer om programmet, samt om de pågående utställningarna.
Gå till toppen