Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Spårvägsbygget kapade bredbandet

Minst tusen hushåll i centrala Lund förlorade nätuppkopplingen när en fiberkabel grävdes av vid sjukhuset. "Det är en ganska omfattande skada", säger Pia Thomsen på Svenska stadsnät.

Någonstans här grävdes fiberkabeln av. På fredagseftermiddagen fanns personal från Skanska och fiberbolagen på plats för att laga skadan.Bild: Kalle Kniivilä
Vid niotiden på morgonen försvann internet hos många boende i närheten av spårvägsbygget på Getingevägen.
– Jag satt och jobbade, ena stunden fungerade det men när jag skulle göra nästa sak var nätet borta. Jag lade en blänkare på Facebook och det var i alla fall en till på Karl XII-gatan, så de kanske har grävt av något vid spårvägsbygget, berättar Bo Servenius.
Så är det också. En fiberkabel är avgrävd vid sjukhuset och uppemot tusen kunder är drabbade, berättar Pia Thomsen, supportchef hos Svenska stadsnät.
– Det gäller våra kunder, sedan kan det vara många andra som är drabbade. Vi har inte koll på alla ledningar som ligger där, men entreprenören har grävt bort hela vårt rör och vi måste ersätta 150 meter kabel.
Teknikerna var ute och inspekterade skadan på fredagsförmiddagen, därefter åkte de för att hämta reservdelar. Vid tvåtiden på fredagseftermiddagen hoppades Pia Thomsen att kabeln skulle kunna lagas senast under fredagskvällen.
– De jobbar tills det är klart, och om de inte stöter på ytterligare problem så borde det vara åtgärdat till kvällen.
Anledningen till att så mycket fiberkabel måste bytas ut är att kabeln skadas när den dras av, säger Pia Thomsen.
– Fiberkabeln är gjord av små, hårstråtunna glasstrån, när den dras av blir det små sprickor i fibern och därför måste kabeln ersättas. Det är en ganska omfattande skada så det kommer nog att kosta en hel del att laga.
Kostnaden får entreprenören som grävt av kabeln stå för, säger Pia Thomsen.
– Den här grävningen är inget som vi har initierat, och vi har varit ute och markerat var vår kabel är.
Gå till toppen