Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter fallet Anna: ”Vi behöver få in nya klagomål så vi kan utreda dem”

Efter granskningen av gode mannen Göran Magnussons många uppdrag vill överförmyndarnämndens ordförande att folk som har kritik hör av sig.
– Man har utrett de tidigare klagomålen och konstaterat att ord står mot ord. Då blir det svårt, säger Bengt Persson (S).

"Jag vet att man jobbar på att hitta lösningar som ska göra det bättre för Anna", säger Bengt Persson (S), ordförande i överförmyndarnämnden. Här är Anna Ageberg med sonen Dahlin på sjukhuset efter olyckan.Bild: @imageAuthorName
Anna Ageberg fick svåra hjärnskador efter en av Malmös mest uppmärksammade trafikolyckor. Det har snart gått tre år sedan olyckan och idag bor hon i en lägenhet och får hjälp av assistenter dygnet runt. Hennes anhöriga har successivt skurits av från hennes liv, eftersom hennes gode man Göran Magnusson helt eller delvis har förbjudit dem att hälsa på. Det är över sju månader sedan hon senast träffade sin son Dahlin.
Läs också Missnöjet jäser runt en av Sveriges mest anlitade gode män
Och Anna Ageberg är inte ensam. En granskning som Sydsvenskan publicerade i veckan visar att nitton av tjugofem klagomål som gjorts till överförmyndaren om Göran Magnusson under de senaste åren rör samma problem – att huvudmän och deras anhöriga trots upprepade försök inte får tag på honom. Tidningen har också intervjuat flera andra personer som inte anmält, men som vittnar om samma sak.
Hur ser du på att så många lyfter samma problem?
– Man får också sätta antalet i relation till hur många uppdrag Göran Magnusson har hanterat. Man har utrett de tidigare klagomålen och konstaterat att ord står mot ord. Då blir det svårt. Och vi behöver få in nya klagomål till avdelningen, så vi kan utreda dem. Annars kan vi aldrig titta på dem, säger Bengt Persson (S), ordförande i överförmyndarnämnden.
Göran Magnusson är en av landets mest anlitade gode män och hade under hösten 65 uppdrag. Förra året deklarerade han en inkomst på 827 000 kronor. Många kommuner sätter gränsen vid tio uppdrag.
– Olika överförmyndare har olika förutsättningar. Det kan göra att man kommer till olika slutsatser hur många ärenden en person kan ha. Andra kommuner kanske har väldigt stor tillgång till gode män och förvaltare, som inte vi har. I Malmö har vi brist, säger Bengt Persson.
– Risken med att ha många ärenden är som jag ser det om gode mannen eller förvaltaren inte kan klara av dem på grund av egen sjukdom eller annat. Då finns det ett antal personer som väldigt akut behöver nya.
Och Göran Magnusson ansvarar för 65 personer.
– Ja, han gör ju det.
Läs också Ordförande i Malmös frivilliga samhällsarbetare: ”Det högsta man fick ha var 30 stycken”
Bengt Persson hoppas att inrättandet av en ny förvaltarenhet ska ge en rimligare fördelning av uppdragen i Malmö.
– Jag hoppas att vi har den igång redan 1 juli. Vi har ett stort behov av gode män och förvaltare och det har dröjt länge sedan vi startade den första utredningen 2016. Men det handlar om ekonomin.
Tror du att personer har hamnat i kläm på grund av den här pressade situationen?
– Det är svårt att svara på. Jag hoppas verkligen inte det.
En första åtgärd blir att begära in en ny information som rör Göran Magnussons uppdrag till nämndens nästa sammanträde i januari.
– Vi behöver känna oss trygga i att man utreder de klagomål som finns och gör det som behövs från avdelningens sida, om det behövs.
Men Bengt Persson menar att nämnden inte bara behöver ta ett större grepp på det här ärendet – utan se över rutinerna på hur klagomålshanteringen fungerar i stort.
– Vi i nämnden ska kunna få mer återkommande information från avdelningen om vad som händer i ärenden där det finns behov. Mer strukturerat än vad som varit hittills. Era artiklar har satt fingret på den frågan.
Gå till toppen