Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Sexkupp, silo och simhall – stort och smått i Kävlinges året som gått

Sexkuppen mot Kävlinge kommun var en av förra årets mest lästa Kävlingeartiklar. Andra uppmärksammande händelser under 2017 var att silon revs, badhusbeslutet och bostadsbyggandet. Minns du året som gått? Här är några av våra mest lästa Kävlingenyheter under 2017.

Minns du vad som hänt under året som gått?Bild: Bengt Arvidson
Januari
Landshövding Anneli Hulthén reste Skåne runt för att se hur det byggs i Skåne. I Kävlinge blev hon imponerad av hyresrätterna i två plan på Sjövallagränd. "Fler borde ta efter det här sättet att bygga hyresrätter på" sa hon vid sitt besök.
Läs också Bostadsbyggande i fokus när landshövdingen besökte Kävlinge
Hemlös efter bråk. Att Malin blev hemlös efter bråk med sambo var en årets mest lästa texter på Kävlingesidorna.
Läs också Malin blev hemlös efter bråk med sambon – kunde inte sina rättigheter
Februari
I februari avslöjade Sydsvenskan att Kävlinge kommun utsatts för en sexkupp. Detta var en av årets mest lästa texter på Kävlingesidorna och berättade om det oskyddade domännamnet Kävlinge.se som köpts av ett privatföretag och blivit reklam för en sexsajt. Kommunens egen hemsida ligger på Kavlinge.se, utan prickar. Under 2017 skickade kommunen en tvistansökan in till Internetstiftelsen för att få överta även domänen med prickar, men fick avslag.
Läs också Kävlinge kommun utsatt för sexkupp
I oktober kunde vi berätta att sexreklamen var borta och att Kävlinge kommun velat köpa loss domänen – men att det ansågs för dyrt. Domänen är ännu till salu.
Läs också Knullkompisar borta från hemsida – fortfarande för dyrt för kommunen att köpa domänen
Mars
Tolvåkersbadet i Löddeköpinge kommer att rivas.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det blir bara ett badhus, trots protester från oppositionen och en framgångsrik simklubb. Kommunstyrelsen beslutade i mars att badhusen i Furulund och Löddeköpinge inom fem år ska ersättas av ett nytt badhus i centrala Kävlinge. Det pyr ännu ett missnöje mot beslutet. Nyligen kom ett medborgarförslag om att köpa en begagnad bassäng till Lödde, den visade sig dock vara såld. Socialdemokraterna kan tänka sig att riva upp badhusbeslutet om de vinner valet.
Läs också Trots protesterna: Löddeköpinge blir utan simhall
Den fräcka miljonstölden mot Center Syd i mars lästes av många. Både märkeskläder och en bil blev tjuvarnas rov.
Läs också Kläder, skor och kontanter borta – miljonstöld från butik på Center Syd
Den sista matbutiken. Coop Furulund sade i mars upp alla anställd. Nu finns inga matbutiker kvar på orten.
Stängt.Bild: Maria Sehlin
Läs också Coop Furulund säger upp alla sina anställda
April
Personalen på Vårdcentralen i Kävlinge larmade i april om kris med brist på personal.
Läs också Personal larmar om kris på Kävlinge vårdcentral: ”Vi ropar på hjälp men ingen hör”
Problemen fortsatte med patientflykt.
Läs också Fortsatt skriande läkarbrist på Kävlinge vårdcentral - hundratals patienter har lämnat
Polisens facebookuppdatering om hur ettårige Lexus som stoppades i poliskontrollen gav stort genomslag i april. Att bilen var av leksaksmodell blir uppenbart när man ser bilden.
Läs också Ettårige Lexus ”stoppades” i fordonskontroll
Maj
Miljonären som snattade för 800 kronor i Löddeköpinge var en artikel som lästes av många. Snattaren fick betala 110 000 kronor i böter.
Läs också Miljonär snattade för 800 kronor – får över 100 000 i böter
Flyktingarna på värdshuset i Kävlinge larmade i maj om att de inte integreras utan isoleras. Kommunen svarade att de inte har någon bra lösning. Än i dag är värdshuset fullbelagt och permanenta bostäder saknas till gruppen.
Läs också Kommunpolitikerna om det kritiserade Värdshuset: ”Inte den bästa lösningen”
Sedan i maj kan man låna elcykel av Kävlinge kommun.Bild: ANNA WAHLGREN
Gratis cykling med elkraft. I maj kunde vi berätta om hur Kävlinge kommun börjar låna ut elcyklar för att stimulera fler till att cykla. Utlåningen sker via hemsidan och har varit mycket populär, särskilt under sommarhalvåret. Även nu i januari och februari finns en del bokade veckor.
Läs också Hon lånade kommunens elcykel en vecka: ”Får börja spara till en egen nu”
Juni
Lantmännens mintgröna silo i Kävlinge var ortens landmärke. Det diskuterades om den skulle byggas om till bostäder och bli Kävlinges högsta hus, men sommaren 2017 grusades de planerna helt när silon rivs.Bild: Torbjörn Carlson
En profil i Kävlinge rivs: spannmålssilon. I 60 år har Lantmännens gröna silo varit ett landmärke i Kävlinge och efter att den tagits ur bruk diskuterades att göra om den till bostäder - av det blev intet. Marken kommer att bli en del av nya Stationsstaden – kanske blir det ett badhus på tomten.
Läs också Nu rivs spannmålssilon i Kävlinge
Juli
Bild: Bengt Arvidson
Julius Hanssons gård i Löddeköpinge brann i juli och en flera månader lång diskussion om vad som skulle göras startade. Rädda, renovera eller riva? Kommunledningen sa först "bevara" men gav i december upp och medgav rivningslov till resterna av den anrika byggnaden – som gett namn åt Tolvåkersskolan intill.
Läs också Julius Hanssons villa ska bevaras – kommunledningen vill att den byggs upp igen
Läs också Julius Hanssons gård föreslås få rivas
Att den bortkastade hundvalpen Herkules skulle få nytt hem engagerade många läsare i juli. Över huvud taget är artiklar om djur mycket lästa, oavsett om det gäller katter som dumpats eller en häst som skenat.
Hunden Herkules dumpades tillsammans med två syskon vid en återvinningscentral i Hofterup, bara ett par dagar gammal.
Läs också Bortkastad hundvalp får snart nytt hem – Herkules hittades vid sopstation
Augusti
En stulen BMW som dumpades i ån blev en av augusti månads mest lästa lokala texter. En försäkringstvist pågår nu om vems fel det är att den hamnade i ån.
Brandkåren dök vid bilen som sjönk vid kanotklubben i Lödde, man var orolig att det fanns människor i bilen.Bild: Patrick Persson
Läs också Hans bil stals och dumpades i Lödde å
September
Hjälten i höghöjdsbanan. Håkan Isaksson hängde i knäveckan på höghöjdsbanan i Ålstorp, elva meter över marken, för att rädda en kompis som höll på att glida ur selen. För det prisades han "rådigt ingripande".
Hjälten Håkan Isaksson.Bild: Maria Sehlin
Läs också Håkan hängde i knävecken på elva meters höjd – räddade kompis i höghöjdsbanan i Löddeköpinge
Dösjöbro IF växer och skördar framgångar. Föreningen har blivit traktens mötesplats och i slutet av september invigde de sin tillbyggnad.
Oktober
Bild: Maria Sehlin
Snuvade på strandhotell. Kävlinge kommun vill göra kusten mer attraktiv och hade planer på att återskapa ett saltsjöbad vid Barsebäcksstrand. I oktober såldes restaurangbyggnaden plötsligt– dock inte till kommunen som överraskade fick se sig snuvade på köpet. Det var en nyhet som väckte många läsares nyfikenhet.
Läs också Anrikt hus vid Barsebäcksstrand såldes –men inte till Kävlinge kommun
Det byggs för fullt i Kävlinge. I oktober stod husen på Cirkustomten klara och Sydsvenskan gjorde hembesök hos nyinflyttade Bengt Mårtensson. Alldeles intill planeras bostadsområdet Stationsstaden, på gamla Scanslakteriets tomt, där det ska bli 1300 bostäder.
Bengt Mårtensson flyttar in i Sandhammaren.Bild: Peter Frennesson
Läs också Nu är det inflyttning på Cirkustomten i Kävlinge
Läs också Stationsstaden skapar plats för 3 200 nya Kävlingebor – så ska stadsdelen växa fram
Kafé blir vårdcentral.Bild: Maria Sehlin
En privat vårdcentral planeras i Furulund. Mataffärerna och många butiker i Furulund har stängt de senaste åren, men i oktober kunde Sydsvenskan avslöja en positiv nyhet för Furulundsborna: en läkargrupp vill öppna klinik i gamla kaféet. Nu är tillstånden klara och en vårdcentral med läkare, barnmorska och barnavårdscentral öppnar i mars.
Läs också Läkargrupp vill öppna klinik i Furulund
Läs också Ny vårdcentral öppnar i Furulund i vår
Om tre år har Furulund pågatågstrafik. I oktober sa Kävlinge kommun ja till en investering som ger tätare trafik. Nu föreslås trafiken gå i en ringlinje runt Malmö.
Bild: @imageAuthorName
Läs också Kävlinge sa ja till halvtimmestrafik på Lommabanan – trafiken föreslås fortsätta i ringlinje runt Malmö
Kävlinges första höghus nådde sin höjd i oktober, nio våningar och 28 meter. Därmed blir det Kävlinges tätorts nya landmärke efter den rivna silon. Och nästan lika hög, så när som ett par meter. Sydsvenskan gav sig upp på taket och fotograferade den milsvida utsikten. Inflyttning blir i höst.
Bild: Maria Sehlin
Läs också Milsvid utsikt från Kävlinges första höghus
I oktober kunde Sydsvenskan avslöja att Konvex söker tillstånd för att kremera hästar i Krutmöllan. Flera grannar blev oroliga för att stanken skulle komma tillbaka, Konvex fick dock tillstånd och lite senare överklagade golfklubben beslutet.
Kjell André bor ett par hundra meter från Krutmöllans skorsten.Bild: Maria Sehlin
Läs också Företag vill bygga ny kremeringsanläggning i Krutmöllan – grannar oroliga för stanken
Läs också Golfklubb överklagar Krutmöllans tillstånd att kremera döda hästar
November
Migrationsverket tröttnade på att Kävlinge kommun inte får fram bostäder till de flyktingar som anvisats dit. I november började man därför skicka flyktingar direkt till Kävlinges kommunhus. Snart togs en ny provisorisk lösning fram till familjerna som kom: vandrarhem i Barsebäck.
Läs också Nu skickas flyktingar direkt till Kävlinges kommunhus: ”Vi kanske får ta till idrottshallar”
Kävlinge kommun vill ha trefilig motorväg på E6 – det yttrandet kom i november. Anledningen är att man vill minska smittrafiken i småorterna längs motorvägen.
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Läs också Kävlinge kommun vill ha trefilig motorväg
December
Barnen räddar maten på Rinnebäcksskolan. I december berättar vi hur matsvinnet har minskat från 10 kilo till 2 kilo – tack vare barnens egna idéer. Bland annat har de tagit bort sopsäcken och hela skolans matrester ryms i en liten hink.
Inga rester att slänga.Bild: Maria Sehlin
Läs också Här hamnar maten i magsäcken istället för i sopsäcken
Falskt jaktlag i Virke. I december berättade vi hur flera män i Skåne och Danmark gått med i ett falskt jaktlag i östra Kävlinge. Jägarna hade betalat in pengar, men säljaren hade inte rätten till jaktmarken och gör inga ansträngningar för att betala tillbaka pengarna. Efter tidningsartikeln växte antalet lurade jägare till 18 personer och åklagaren har nu beslutat att förundersökningen ska återupptas.
Läs också De lurades att betala för jaktmark som inte fanns
Årets allra sista nyhet var att Kävlinge kommun växer i raketfart. De närmaste tio åren väntas Kävlinge kommun öka antalet medborgare med nästan en fjärdedel.
Läs också Kävlinge växer med nästan en fjärdedel
Det var några av årets nyhet på Kävlingesidorna. Här kan du läsa fler nyheter.
Gå till toppen