Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är tålamodet och lugnet lite större

Augusts no stress surf café är Malmös nya ställe för alla som vill varva ned och är öppna för en och annan överraskning.

Caféet öppnade i mitten av december på Rönngatan nära Davidshalls torg och skiljer sig från andra kaféer genom att personalen har olika funktionsvariationer.
Grundaren Lars Nyström har själv en 17-årig son med downs syndrom som hjälper till på kaféet på helger och efter skoltid.
Carina och Fanny Ekdahl serveras var sin smörgås av Ann-Christin Wahlström.Bild: Hussein El-alawi
– August är min bästa vän. Därför har han fått ge namn åt kaféet, berättar han.
Idén kommer från USA där Lars Nyström hörde talas om en familj där två av barnen hade downs syndrom. För att hjälpa dem till meningsfull sysselsättning startade familjen en servering.
– Många med funktionsvariationer har svårt att få jobb. Här har vi anställt 18 personer med olika funktionsvariationer som downs syndrom, cp-skada och dyslexi. Andra är lite annorlunda och har mobbats och farit illa på tidigare arbetsplatser, säger Lars Nyström.
Precis som namnet antyder är det en fördel om gästerna har tålamod och inte jättebråttom.
Lars Nyström startade caféet för att ge sin son August (till vänster) och 17 andra personer meningsfulla arbeten.Bild: Hussein El-alawi
– Beställer man te kan det hända att man först får kaffe. Men det blir rätt till slut, säger Simon Folger som sköter serveringen bakom disken.
17-årige August Nyströms viktigaste uppgift är att vara social och välkomnande. Ibland busar han till det och placerar en av de många kepsar som ingår i hans samling på någon gästs huvud.
Enligt Lars Nyström är många av gästerna medvetna om att caféet är lite annorlunda. De som inte kände till det i förväg verkar inte ha några problem.
– Nej, ingen har blivit arg eller otålig, säger Lars Nyström.
Vid ett av borden har Carina och Fanny Ekdahl beställt var sin smörgås. Besöket är deras första.
Fanny Ekdahl är bekant med Lars Nyström och har blivit nyfiken när han berättat.
– Jag och min sambo hörde talas om det här och tyckte att det verkade vara ett bra initiativ, säger Fanny Ekdahl.
Carina Ekdahl håller med:
– Jag undviker de vanliga stora kafékedjorna som Espresso House och liknande och stöttar hellre något som är annorlunda. Det här stället har en egen själ, säger hon.
– Ja, och det finns kärlek bakom, säger Fanny Ekdahl.
Gå till toppen