Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Jag vill att det ska vara kul, men är noggrann med att bara sparka uppåt"

Andrea Udd vill orsaka panik i Malmö – genom tvära kast mellan satir och trams. Hennes "Panik! I Malmö" är sist ut bland gästserierna från Serieskolan.

Sjunde avsnittet av serien ”Panik! I Malmö” av Andrea Udd.
Sjätte avsnittet av serien ”Panik! I Malmö” av Andrea Udd.
Femte avsnittet av serien ”Panik! I Malmö” av Andrea Udd.
Fjärde avsnittet av serien ”Panik! I Malmö” av Andrea Udd.
Tredje avsnittet av serien ”Panik! I Malmö” av Andrea Udd.
Andra avsnittet av serien ”Panik! I Malmö” av Andrea Udd.
Första avsnittet av serien ”Panik! I Malmö” av Andrea Udd.Bild: Andrea Udd

"Jag vill att det ska vara kul, men är noggrann med att bara sparka uppåt"

Andrea Udd vill orsaka panik i Malmö – genom tvära kast mellan satir och trams. Hennes "Panik! I Malmö" är sist ut bland gästserierna från Serieskolan.

Humorn är huvudsaken för gotlänningen Andrea Udd. Hon har i flera år sprutat ur sig skämt och komiska betraktelser via Twitter. Och hon har provat på ståupp, då hon blev headhuntad av klubben Oslipat till ett framträdande i Stockholm.
– Men det var vidrigt, haha. Jag hade inte ätit på hela dagen eftersom jag var så nervös. Så drack jag en öl före, och blev berusad eftersom jag var helt uttorkad. Det var inte riktigt min grej, men det var en upplevelse.
Strippformatet passar henne däremot perfekt, och hon är väl bekant med formen. Det blir lätt så om man har en pappa som har varit seriehandlare.
– Vi hade stora högar med serier som jag har läst under hela min uppväxt. Det jag minns mest är "Berlings", "Assar", "Kalle & Hobbe" och Jan Stenmark.
Andrea Udd, tecknade på Serieskolan i Malmö. I sju dagar kommer hennes serie "Panik! I Malmö" att publiceras i Sydsvenskan.
Eftersom hon alltid hållit på med att skriva sketcher och skämt hade hon en hel del idéer att ta av då det var dags för eleverna på Kvarnby folkhögskolas serieskola att rita strippserier.
– Jag gillar särskilt dråpliga, sorgliga saker.
Kan man skämta om allt?
– Jag är en medveten skämtare, och har tänkt mycket på vad man får skämta om. Jag vill att det ska vara kul, men är noggrann med att bara sparka uppåt. En regel jag har är: om jag misstänker att skämtet är ett övertramp, så är det nog ett övertramp.
Andrea Udd har alltid ritat, men det var faktiskt först våren 2017 som hon på allvar försökte att rita serier. Hon kom in på första försöket på Serieskolan i Malmö.
– Jag fick en knäpp och tänkte att jag skulle söka in.
Tidigare har hon studerat statsvetenskap i Malmö och filmvetenskap i Lund.
– Filmvetenskap är till stor hjälp när man gör serier. Man lär sig kameravinklar och hur intriger är uppbyggda.
Många serietecknare idag jobbar digitalt, på ritplattor. Andrea Udd, däremot, är helt analog.
– Jag är rädd för datorer, men det är också för att jag inte vill komplicera till saker. Om man använder få medel är man oberoende. Det går att göra så mycket med bara färgpennor och penslar.
Ska du söka vidare till det andra året på Serieskolan?
– Jag tror det. Men jag har också en långsiktig plan att bli bibliotekarie, så att jag har ett brödjobb. Men jag vill definitivt fortsätta göra serier. Jag måste få utlopp för min kreativitet.

Gästserien

Eleverna på Serieskolan på Kvarnby folkhögskola i Malmö får varje år en chans att publiceras i Sydsvenskan. En jury på tidningen väljer ut tre bidrag. I årets jury ingick Sydsvenskans Martin Andersson, Annika Harlegård, Mattias Oscarsson, Filip Yifter-Svensson och Jenny Rydqvist. Serierna publiceras på sydsvenskan.se.
Först ut var Josefine Åhrman med ”Tack för kaffet”, därefter följde Svalan Sörbloms ”Innan du vaknar. ”Panik! I Malmö, av Andrea Udd, är den sista gästserien.
Årets två första gästserier kan läsas här:
Läs också "Tack för kaffet" tackar för sig
Läs också ”Jag upplevde Malmö som väldigt drömskt”
Förra årets gästserier:
Gå till toppen