Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelsemotståndare vill ha pengar till kampanj

Svedala kommun utlovar neutralitet i den kommande folkomröstningen i fängelsefrågan.
Det innebär att motståndarsidan inte får några kampanjbidrag eller möjligheter att använda kommunens informationskanaler för att för att sitt budskap.

Folkomröstningen ska hållas den 26 maj eller tidigare om det blir ett extraval i vår till riksdagen.Bild: DARKO VOJINOVIC
Det hela handlar om hur kommunen som myndighet ska ställa sig i frågan. Formellt ska myndigheter stå objektiva och överlåta tyckande och beslut till politiker eller allmän opinion.
Samtidigt styrs kommunen av ett antal politiska partier där en majoritet stött tanken på en etablering av ett fängelse någonstans i Svedala kommun.
Folkomröstningen ska hållas den 26 maj eller tidigare om det blir ett extraval i vår till riksdagen.
Läs mer: Svedalabor får folkomrösta i maj
Nu har motståndarsidan genom Fängelsefritt Svedalas Samordningsförening begärt ett möte med kommunen där man vill ta upp frågor om kommunens neutralitet. Man vill också diskutera möjligheten att få pengar för att driva sin kampanj och att få använda kommunens hemsida, informationstavla samt informationstidningen Svedalanytt för att nå ut med sitt budskap.
– Kommunen har ju redan använt pengar för att medverka i framtagande av en lokaliseringsstudie och för hjälp av kommunikationsbyrån Gullers. Om man fortsätter använda pengar för att driva opinionsbildning så vore det rättvist om även vi får del av motsvarande, säger Per Asp som är ordförande iden fängelsekritiska samordningsföreningen.
Han tycker även att kommunen bör öppna sina informationskanaler för föreningen.
– I den information kommunen lagt ut på hemsidan finns en del som vi upplever som partiskt innehåll. Även vi bör kunna framföra våra synpunkter så att vi har lika förutsättningar, säger Per Asp.
Men enligt Svedalas högsta tjänsteman, kommundirektören Elisabeth Larsson, är ingetdera aktuellt. Enligt henne kommer kommunen som myndighet inte att driva någon kampanj eller förespråka någondera av alternativen.
– Jag kan inte se att vare sig motståndare eller förespråkare skulle kunna få något kommunalt stöd för sin kampanj.
– Vi kan inte låta någon part föra ut sina budskap där. Det vore ju väldigt märkligt om vi gjorde så. I kommunens informationskanaler har vi aldrig politiska budskap. Sådana får partierna själva hantera i sina egna informationskanaler, säger hon.
Av de tre största partierna i kommunen kommer Sverigedemokraterna, som är negativa till en fängelseetablering, att driva opinion inför omröstningen.
– Vi kommer att driva någon form av kampanj, säger Ronny Johnsson (SD).
Moderaterna och Socialdemokraterna, som båda är positiva, har inte diskuterat frågan.
Fakta

Så har fyra andra folkomröstningar hanterats

2018 hölls fyra kommunala folkomröstningar i Sverige. Sydsvenskan har bett företrädare för kommunerna att sammanfatta hur omröstningarna hanterats.

Tibro

Folkomröstningen gällde återstart av en kommunal gymnasieskola. En aktionsgrupp samlade in namn och drev fram en folkomröstning. Gruppens kampanj skedde utan kommunalt stöd eller tillgång till kommunens informationskanaler. Kommunen lade på sin hemsida upp objektiv information.

Strängnäs

Nedläggning av ett antal landsbygdsskolor var upphovet till folkomröstningen, som drevs fram genom namninsamling. De som bildade opinion inför omröstningen gjorde detta utan kommunalt stöd i form av pengar eller tillgång till kommunens informationskanaler. På kommunens hemsida lades dock objektiv information ut.

Gislaved

Folkomröstningen rörde lokaliseringen av en ny simhall och tillkom på initiativ av kommunens politiker. Opinionsbildningen i sammanföll med den övriga valrörelsen. De partier som fick extra kostnader har möjlighet att begära ersättning. Kommunen producerade en objektiv informationsbroschyr, men agerade i övrigt inte i frågan.

Ljusnarsberg

Omröstningen tillkom genom ett folkinitiativ och rörde bygget av en idrottshall. Några kommunala bidrag betalades inte ut och ingen som drev opinion inför omröstningen fick använda kommunens informationskanaler för detta. Kommunen lade ut objektiv information på sin hemsida.

Gå till toppen