Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Filmparet som inte lockas av röda mattan

Joaquim Berglund och Ellen Hallström träffades genom sitt filmintresse. Idag frilansar båda inom film, och drömmen är att kunna, vilja och orka fortsätta. "Det är mycket mer än ett jobb, eller så är det vad alla jobb borde vara", säger Ellen Hallström.

Joaquim Berglund och Ellen Hallström är två av de som blev kulturstipendiater 2017. Stipendierna ska gå till att förverkliga deras respektive filmprojekt.Bild: Tom Wall
Ellen Hallström och Joaquim Berglund, båda 21 år gamla, är filmparet som pushar varandra till att våga.
– Om vi inte hade träffats hade jag nog inte vågat satsa efter gymnasiet, säger Ellen Hallström.
Idag frilansar båda två inom filmbranschen och Ellen Hallström skriver en kandidatuppsats i filmvetenskap. Att vara tillsammans med någon som har samma intresse och dröm är något som de ser som uteslutande positivt.
– Den andra har förståelse för hur man lever, om man jobbar udda tider och ibland är hemifrån mycket i jobbet, säger Ellen Hallström.
Deras intresse för film går långt tillbaka och det var också därigenom som de träffades.
– Jag är väldigt intresserad av det visuella. När jag var 12-13 år och började göra film så hade jag inga skådespelare, så då handlade det om det visuella. Man försökte hitta vackra motiv och få fina bilder, säger Ellen Hallström.
– Jag dras mer till regi. När jag började med film tänkte jag ok, vad kräver minst ekonomiska resurser? Att skriva manus och regissera, säger Joaquim Berglund.
Även om de har varsin nisch så säger båda att de vill testa på allt inom film. Det är det som är så bra med branschen, tycker de, att man får göra mycket och att det är bra om man kan lite av varje.
– Jag har alltid varit duktig på mycket, men aldrig extremt bra på något. Då är film bra för det tar med alla ens intressen, säger Ellen Hallström.
Just nu befinner sig båda i början av sina respektive filmprojekt som ska förverkligas tack vare kulturstipendiet. Joaquim Berglund ska göra en kortdokumentär om den katalanska sporten Castallers, som går ut på att bygga mänskliga torn.
Ellen Hallströms projekt ska bli en kortfilm om en äldre kvinna med demens, baserad på hur det var när hennes egen mormor blev sjuk.
Drömmen efter projektet är bara att kunna fortsätta med film.
– Ofta förskönar man filmbranschen med röda mattan och så, men det är egentligen väldigt tufft. Så man vill bara orka och kunna fortsätta med detta utan att bränna sig eller slita ut sig, säger Ellen Hallström.
Joaquim Berglund håller med:
– Det är ju det här jag brinner för. Men samtidigt är det inte heligt, så om det dyker upp någonting annat som känns lika kul så kanske man vill göra det ett tag.
Fakta

Lunds kulturstipendium

Varje år delar kultur- och fritidsnämnden ut 50 000 kronor i kulturstipendium, oftast fördelat till fem stipendiater.

Kulturstipendiet kan alla söka som har anknytning till Lund och befinner sig i början av sin karriär. Oftast går stipendierna till dem som bestämt sig för att satsa professionellt inom områden som dans, poesi, konst, film och andra kulturformer.

2017 fick fem unga vuxna ta emot stipendiet:

- Johanna Åkesson som dansar.

- Saga Rådh som skriver poesi.

- Debora Svensson som gör konst.

- Ellen Hallström som gör film.

- Joaquim Berglund som gör film.

Läs alla artiklar om: Lunds kulturstipendiater
Gå till toppen