Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lundaprofessor blir årets cancerforskare

Fredrik Mertens får priset för tjugo års arbete med banbrytande resultat.

Professor Fredrik Mertens med medlemmar av forskargruppen.Bild: Cancerfonden
För över tjugo år sedan började Fredrik Mertens forska i sarkom – tumörer i mjuka kroppsdelar som muskler, brosk och bindväv. Nu får han Cancerfondens pris för resultatet av forskningen – nya verktyg som gör det lättare att identifiera och behandla olika typer av tumörer.
När vi får tag i honom är han redan i Stockholm, på generalrepetitionen av Cancerfondens insamlingsgala inför måndagskvällens direktsändning i TV4. Fast där är det inga komplicerade saker han behöver repetera.
– Jag ska ta emot en utmärkelse. Det är väldigt hedrande för mig och min forskargrupp. Och bra att de här sjukdomarna får ökad uppmärksamhet.
När Fredrik Mertens påbörjade sin forskning kunde han inte ana vart den skulle leda.
– Utgångspunkten då var helt enkelt att lära sig mer om de här tumörerna som är väldigt vanliga men som man visste väldigt lite om.
Sarkomen är en komplex grupp av tumörer med en stor variation. Ungefär femhundra personer i Sverige drabbas årligen av ett elakartat sarkom medan de godartade är ungefär tvåhundra gånger vanligare, berättar Fredrik Mertens.
Ett problem har därför varit att elakartade sarkom inte alltid kan identifieras tillräckligt snabbt.
Genom att kartlägga arvsmassan hos ett stort antal olika sarkom har Fredrik Mertens och hans forskargrupp kunnat ta fram nya sätt att tidigt känna igen olika typer av sarkom och snabbt sätta in rätt slags behandling.
– Den här forskningen är väldigt patientnära och kliniskt orienterad. Det jag gör är att jag undersöker tumörceller och använder informationen för att ställa rätt diagnos.
Forskningens resultat används redan i vården, säger Fredrik Mertens.
– Vi har redan infört många nya diagnostiska markörer som kan användas för att skilja olika tumörer och få information om svårighetsgraden. På sikt får vi också kunskap om nya behandlingsmål, nya sätt att blockera vägar som tumörcellerna använder.
Förutom professor Fredrik Mertens ingår nu fem personer i forskargruppen, men det är bara han som har varit med under hela resans gång.
– Det hela startades en gång av mina mentorer, Anders Rydholm, professor i ortopedi, och Felix Mitelman som var min handledare.
Gå till toppen