Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Vellinges nya fritidsgård öppnar inom några veckor

Efter branden som ödelade Lindesgården har arbetet med att hitta en ersättningslokal för Vellinges fritidsgård dragit ut på tiden. Förhoppningen var att den skulle öppna till årsskiftet, men planerna blev fördröjda – igen.
– Men nu är alla tillstånd klara. Vi öppnar inom några veckor, säger fritidschef Mats Persson.

Natten till den 29 september totalförstördes Lindesgården där Vellinges fritidsgård låg i en anlagd brand. Sedan dess har kommunen jagat efter en ersättningslokal som kan fungera som en mötesplats för ungdomarna.Bild: Hussein El-alawi
Sedan tre längor av Lindesgården brandhärjades i slutet av september har Vellinges ungdomar stått utan mötesplats. Hela hösten har kommunen försökt hitta en ny lokal, utan att lyckas. Under tiden har fritidsledarna utgått från en tom butik vid Stortorget i Vellinge. I ett läge var den tänkt att användas som tillfällig fritidsgård, men det visade sig senare att den inte uppfyllde kraven för brandskydd.
Läs mer: Tre månader efter storbranden – nu får Vellingeungdomarna en ny fritidsgård
I början av december kunde Sydsvenskan berätta att man till slut hittat en lösning – samlingslokalen på Lindesgården, den enda delen av fastigheten som inte totalförstördes i den anlagda branden. Förhoppningen var då att fritidsgården skulle öppna till jullovet.
– Men de sista tillstånden blev inte klara förrän precis innan helgerna. Mitt folk är ju lediga precis som alla andra, så arbetet har stått still. Nu är vårt mål att öppna inom de närmaste veckorna, säger fritidschef Mats Persson.
Läs mer: Tillfälliga fritidsgården i Vellinge fick stänga innan den öppnade – inte tillräckligt brandsäker
Det enda som kvarstår är enligt honom att flytta in och fixa till lokalerna.
– Efter en lång process känns det jätteskönt att vi nu har hittat en ersättningslokal. Det har tagit lång tid, men det är inte lätt att hitta något som står tomt och passar. Det är svårt att säga hur framtiden ser ut, men det vi vet är att återuppbyggnaden av Lindesgården kommer att ta flera år. Vi kommer få vara i den här lokalen under lång tid, så det är viktigt att det blir bra.
Läs mer: Efter branden – hon såg livet på Lindesgården försvinna i lågorna
Mats Persson menar att hela fritidsgruppen är nöjda med lösningen.
– Det kan nog bli bra framåt. Men vi måste få lite tid att arbeta med lokalen och vad som ska finnas i den. Det är inte bara att öppna dörrarna och säga "välkommen in". Allt förstördes ju i branden. Personalen måste få tag i nya grejer, allt ifrån teskedar till en ljudanläggning. Det tar också tid, att ersätta datorer och beställa nya spel.
Den tillfälliga fritidsgården ska ligga i samlingslokalen i Lindesgården (huset till höger), den enda delen av fastigheten som inte totalförstördes i den anlagda branden.Bild: Patrick Persson
Men branden har också väckt engagemang utifrån. Senast i helgen hörde ett företag av sig och ville skänka ett biljardbord till ungdomarna.
– Det värmer såklart, att människor bryr sig.
Den tillfälliga fritidsgården kan enligt brandskyddet ta emot 50 personer. Mats Persson räknar med att man kanske måste ta till idrottshallar vid större evenemang framöver, men det är inte det viktigaste. Högsta prioritet just nu är att Vellinges ungdomar får någonstans att vara.
– De pratar hela tiden om att de vill ha en mötesplats. Lindesgården har ett centralt läge, och det är en plats som ungdomarna känner till. Det känns bra att återvända dit.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen