Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Efter flera månader i kö fick min vän åka hem utan ryggoperation

Vårdkarusellen snurrar långsamt på sina håll i Skåne.Bild: JACK MIKRUT
Vårdköerna inom den skånska sjukvården visar inga tecken på att kortas. I juli hade hälften av patienterna vid Skånes universitetssjukhus väntat på åtgärd längre än vårdgarantins 90 dagar.
En bekant till mig, en 38-årig trebarnsmamma verksam inom ett bristyrke, drabbades under 2016 av diskbråck. I november är tillståndet så allvarligt att det krävs ambulansfärd till sjukhus. Diagnosen blir bråck på två olika nivåer. Konsekvensen blir att kvinnan hamnar i två separata vårdköer. Den övre delen av ryggen ska vårdas av neurologen och den nedre av ortopeden. Hon sjukskrivs på heltid och sätts upp på kö till en prioriterad ryggoperation.
För att klara vardagen behöver kvinnan ett stort antal hjälpmedel i hemmet. Vårdcentralen och arbetsterapeuten ordnar fram dessa över en natt. Även en elrullstol tillhandahålls.
Efter fem månader opereras det nedre bråcket. I februari har läkarna beslutat att en nervrotsblockad ska läggas för att avgöra ifall en operation kan förbättra det övre. Denna läggs i oktober och visar att en operation kan hjälpa. Tyvärr har det andra, redan opererade bråcket drabbats av nya förslitningar. Man kommer överens om att pröva nervrotsblockad även i ländryggen för att ta ställning om eventuellt ytterligare ingrepp. Ny väntetid påbörjas.
I slutet av december – över ett år efter att skadan ledde till sjukskrivning – är det dags för operation av nacken. Hemma har familjen förberett sig i flera veckor för att allt ska flyta smidigt under konvalescenstiden. På morgonen, några dagar innan jul, rullar man in kvinnan för operation. Hon har fastat sedan midnatt. Nu skrivs hon in. Dropp kopplas och morfin ges. Så kommer sköterskan. Och kopplar ner droppet. Kvinnan får besked om att hon måste åka hem. Utan operation. Vårdplatsbrist.
Lagom till jul får kvinnan ett brev från Försäkringskassan. Efter ett års sjukskrivning sänks hennes sjukpenning med flera tusen. Ersättningen från AFA upphör också efter 360 sjukskrivningsdagar. Hon får även ett brev om att det är minst fyra månaders kötid till ryggblockad.
God jul! Tre barn att försörja. Förutsatt att vårdkedjan fungerat, fullt arbetsför. Nu, långtidssjukskriven, svårt funktionsnedsatt. Var brister det? Men man ska inte vara negativ. Kvaliteten i vården är mycket hög, när man väl får den, tycker den drabbade kvinnan. Sjukvårdspersonalen är fantastisk. Om man hinner få vården. För köerna drabbar även människor med livshotande tillstånd, för vilka tidsaspekten kan utgöra skillnaden mellan liv och död. Region Skånes revisorer riktade senast i oktober skarp kritik mot de olagligt långa cancerköerna. I Sverige 2017.

Margit Persson Békássy

Gå till toppen