Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Givetvis påverkar Lundaspelen kollektivtrafiken

När över 10 000 ungdomar, medföljande anhöriga och ledare besöker vår stad både syns och märks det i vår stadsbild, skriver företrädarna för Lundaspelen.Bild: Tom Wall
I en artikel i Sydsvenskan den 3 januari författad av PG Andersson möts vi av rubriken ”Lundaspelen tränger ut vanligt folk från stadsbussarna”.
Läs mer: Lundaspelen tränger ut vanligt folk från stadsbussarna
Som arrangörer och ansvariga för Lundaspelen handboll, världens största inomhusturnering för unga, tycker vi det är viktigt bemöta dessa rader också för att artikeln innehåller faktamässigt felaktiga uppgifter.
När över 10 000 ungdomar, medföljande anhöriga och ledare besöker vår stad både syns och märks det i vår stadsbild. Inget annat evenemang i Lund drar så mycket besökare till vår stad och det är vi stolta över. Vi hoppas inte på att vi ska ta emot över 10 000 gäster – vi vet med säkerhet att de kommer och dessutom när i tid de kommer!
För att förenkla för våra gäster som under 4 dagar spelar 2 200 matcher i 47 olika förläggningar i vår kommun och 7 kranskommuner har vi en stor utmaning när det gäller logistik och transporter. I artikeln skriver PG Andersson att Lundaspelen inte ordnar egna bussar. Detta stämmer inte. Naturligtvis är det ofrånkomligt att ett arrangemang som deltagarmässigt är större än ett vinter-OS skapar viss friktion i trafiken. För att lösa det och för att förmildra för Lundabor har vi också egna insatta bussar som under perioden dagligen utgår från arenan till våra sammanlagt 39 spelplatser i Lund samt närliggande kranskommuner. Många besökande lag har även egna bussar till sitt förfogande.
Naturligtvis blir det en ökad och ofrånkomlig belastning på stadstrafiken i Lund. Vi har dock ingen möjlighet att påverka enskilda busschaufförers agerande när det gäller rutiner för påstigningar vid bussar som medför olyckliga väntetider, naturligtvis extra påfrestande för äldre och handikappade vilket vi beklagar. Vi kan inte heller påverka rutinerna kring kontroller av busskort men förutsätter att de sker på samma sätt som brukligt vid resa.
Lundaspelen Handboll äger rum under ett fåtal och begränsade dagar i vår stad. Vi hoppas och är övertygade om att det stora flertalet Lundabor istället gläds med oss över att vi som ideell organisation tillsammans med många engagerade Lundabor förenar generationer, nationer och människor i denna över 40 åriga tradition.

Per Björkman

Ansvarig för Lundaspelen Lugis styrelse

Patrik Bengtsson

Klubbchef LUGI

Stéfanie Feldmann

Affärsutveckling Lundaspelen
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen