Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Spolegatan har förvandlats till ett trafikinferno

Busskaos i rondellen korsningen mellan Kung Oskars väg och Spolegatan.Bild: Sandra Henningsson
Jag flyttade till korsningen Spolegatan–Karl XII-gatan för ca fem år sedan. Då var Spolegatan normalt trafikerad för att vara en större gata i centrala Lund.
Hur ser det då ut i dag? Gatan har blivit ett inferno av trafik. Framför allt busstrafiken är orimligt hög. Två, tre ibland fyra bussar i rad efter varandra och från båda håll. Detta pågår från tidig morgon till sena kvällen. Samtidigt har även privatbilismen ökat. Jag vågar inte tänka på hur mycket luftföroreningar som släpps ut och som påverkar oss som bor i närområdet.
Gatan är inte dimensionerad för den här trafikgenomströmningen. Många cyklister vågar inte cykla på gatan utan väljer att cykla på de smala gångbanorna. Vid ett flertal tillfälle har bussar skrapat vid parkerade bilar för att gatan är för trång. För mer än två månader skrev jag till miljöpartisten och kommunalrådet Emma Berginger för att höra hur hon långsiktigt tänker sig att trafiksituationen på Spolegatan kan förändras. Jag har inte fått något svar.
Den framtida spårvägen kommer som jag ser det endast marginellt ändra situationen. Frågan kvarstår: hur ska vi som bor runt Spolegatan få en rimlig trafiksituation?

Jan Lundstedt

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen