Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Patrik Svensson: Fokus på fotbollsplanen för framtida flugor

2011 var redan ett rätt bra år för sångaren Michel Teló. Hans "Ai, se eu te pego!" hade släppts under sommaren och blivit en ganska stor hit hemma i Brasilien. Inte minst hade koreografin som hörde till låten blivit något av en fluga.
Så på hösten, den 22 oktober, mötte Real Madrid Malaga i den spanska ligan. Ronaldo gjorde mål, som han brukar, och firade med just dessa danssteg. Ett par sekunders dans och plötsligt hade hela världen fått upp ögonen för "Ai, se eu te pego!". Youtube svämmade över. Ett år senare hade låten legat etta i 23 olika länder.
Det säger väl något om den roll fotbollens globala superstjärnor spelar idag, som påverkare och trendsättare inom mode och kultur.
Ett annat exempel finns på årets nyordslista. Att dabba är att utföra en särskild gest, eller dansrörelse, med händerna ut åt sidan och huvudet nedböjt. Gesten har sitt ursprung i Atlantas hip hop-scen och gjordes känd bland annat genom videon till Migos "Look at my dab". Men det var när fotbollspelare som Paul Pogba började dabba efter att de gjort mål som det verkligen blev ett globalt fenomen.
Vill du ha koll på framtidens flugor, och kanske även nyord, håll alltså ögonen på fotbollsplanen.
Gå till toppen