Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Pia Rehnquist: ”Gatan och huset där den döda familjen bott ser ut som min egen trygga förortsgata”

Det finns fyra kommunala skolor i Bjärred. Sent, sent på tisdagskvällen bläddrar jag i mina egna barns skolkataloger. Det är svårt att ta in nyheten som vi jobbat med hela kvällen.
En hel familj i den välmående lilla orten vid havet är död.
Skolkatalogen är tjock, men Bjärred är inte större än att jag snabbt hittar de döda barnens klasser. Efter att ha jobbat med nyheter i snart 20 år vet jag att saker som händer nära en påverkar mer, känns mer, gör det svårare att värja sig.
Det här är nära på alla sätt för mig.
Tidigare på kvällen, innan vi visste vad som hänt, var jag mest av en slump med utanför huset där polisen uppenbart arbetade febrilt men utan att vilja säga ett ord om vad som hänt. Vi fick onda aningar – och redan någon timme senare kom de första obekräftade uppgifterna på vad som skett i villan.
”En mamma, en pappa och två barn finns inte mer.”
Gatan och huset där den döda familjen bott ser ut som min egen trygga förortsgata. Husen är byggda för snart 50 år sedan, alla garageuppfarter har tre egna soptunnor, trädgårdarna är inte så stora men oftast välskötta och såhär års sitter det tindrande ljusslingor i träd och buskar.
Jag bläddrar vidare i skolkatalogerna. Bjärred är inte stort och nästan på varje uppslag finns ett barn eller ett efternamn som jag känner igen. Breda leenden, lyckliga ungar, stora grupper av små människor, alla födda på 2000-talet och med hela livet framför sig.
Två av de här barnen kommer aldrig till skolan mer. De kommer inte heller att cykla längs med Bjärreds trygga cykelbanor, bada ute på Långa bryggan eller köpa mjukglass vid Sommarkiosken. De kommer inte att som gymnasielever trängas på bussen till Lund eller fira siste april i Stadsparken.
Det blir natt i Bjärred. Jag vet att polisen jobbar vidare i villan som påminner om min. Jag vet också att den lilla kommunens krisarbete satt igång. Jag vet att alla som jobbar med detta kommer att göra sitt yttersta för att det ska bli så bra som det bara kan.
Men lilla Bjärred har blivit en hel familj fattigare. Och det är svårt att ta in.
Gå till toppen