Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Lundaspelen vittnar om en enorm positiv kraft

Vi får alla plats tillsammans på arenor i staden och i kollektivtrafiken, skriver Anette Greén.Bild: Tom Wall
Under några få dagar har mer än 5 000 handbollsspelare visat hur mycket sportengagemang för med sig.
Den spänning och glädje man ser i sitt barns ögon på morgonen när de vaknar då de tänker på kommande matcher i Lundaspelen, lyser och glittrar mer än julens alla juleljus. Den förväntan på gott kamratskap och vetskapen om att återigen träffa likasinnade från andra delar av Sverige, Norden och resten av världen går inte att ta miste på.
Läs mer:Lundaspelen tränger ut vanligt folk från stadsbussarna
När jag är på väg som volontär till mitt obetalda arbetspass under Lundaspelen är det också med glädje jag ser fram emot att få träffa människor som jag inte annars dagligen träffar i mitt ordinarie arbete. Här träffar jag personer med andra kompetenser och syn på saker som jag gärna vill ta del av. Den enorma kraft som finns i dessa tusentals föräldrar, ledare och arrangörer visar en kraft och ett engagemang som om det skulle kunna överföras till företag eller kommunala förvaltningar skulle få verksamheten att mångdubbla sin omsättning och ligga högst på engagemangslistan.
Läs mer:Givetvis påverkar Lundaspelen kollektivtrafiken
Vi vuxna (mestadels) som deltar som volontärer lär våra ungdomar att allt inte måste göras i utbyte mot ersättning i form av saker eller pengar. Det kan ske för utbytet mot glädje och gemenskap.
Det gör mig ont att läsa om negativ kritik angående Lundaspelen. Lundaspelen innebär ett stort bidrag till hotell- och restaurangnäringen, till butiker, till kollektivtrafik men framför allt till hälsosamma ungdomar som har en vettig sysselsättning och inte ”dräller omkring” på stan utan mening eller sitter ensamma med en telefon eller ett dataspel i en artificiell värld.
När Lundaspelen till nästa år firar sitt 40-årsjubileum ser jag fram emot ännu större uppmärksamhet i Lunds kommun. Jag ser fram emot ungdomarna som i gryningen vandrar med sina ryggsäckar för att äta frukost på en av våra skolor och sedan ge sig av till första matchstart! Vill du dela vår glädje och gemenskap finns det stora möjligheter både i att se spelen pågå men också i volontärarbete! Vi får alla plats tillsammans på arenor i staden och i kollektivtrafiken.

Anette Greén

Handbollsmamma
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen