Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Min hypotes är att hotet är formulerat av en icke-muslimsk person som vill utnyttja människors rädsla.”

Syftet med terrorhotet mot Malmö universitet kan vara att skapa konflikt mellan vanliga troende muslimer och icke-muslimer. Det skriver Aje Carlbom, docent i socialantropologi vid Malmö universitet.

Ett terrorhot gjorde att Malmö universitet höll stängt i måndags. Hot av den här typen är obehagliga och bör, vilket också skett, tas på största allvar av universitetets ledning, skriver Aje Carlbom.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Malmö universitet mottog under jul- och nyårshelgen ett mejl där en anonym författare riktar ett allvarligt terrorhot mot studenter och anställda. Hotet, som i dagarna lämnats ut till media, ser på ytan ut att vara skrivet med islamistiska förtecken.
Som forskare i politisk islam menar jag att det finns anledning att ifrågasätta brevets äkthet. Det är nog så allvarligt att skicka den här sortens hot, men min bild är att brevet är skrivet av en person, alternativt en grupp, som kan ha haft avsikten att så split mellan muslimer och icke-muslimer i Sverige snarare än att genomföra hotet i praktiken.
De islamister som genomfört terrordåd under senare år brukar vanligtvis kallas för jihadistiska salafister, och representerar en speciellt våldsam gren av den betydligt bredare inriktning som kallas för salafism. Merparten av salafisterna skyr våld som politisk metod. Det finns inga belägg för att någon annan radikal islamistisk grupp genomfört terrordåd i Europa. Eller att det skickas ut skriftliga varningar före en attack. Författaren till hotet verkar sakna grundläggande kunskap om hur den relativt lilla gruppen av våldsbejakande salafister ser på mänskligheten. En viktig del av deras tänkande, något som i islamisk rätt kallas för takfir, innebär att kategorisera en person som ”utanför islam” och därmed icke-muslim.
Författaren till hotmejlet skrev att alla muslimska studenter skulle skonas i den planerade attacken mot universitetet. Det visar att brevskrivaren saknar grundläggande kunskap om det radikala tänkandet som finns bland jihadistiska salafister. De betraktar nämligen alla människor som inte tänker på samma sätt som de själva som icke-muslimer och därigenom som legitima mål i en terrorattack. I den jihadistiska salafismens verklighetsuppfattning ingår att även den stora gruppen vanliga praktiserande muslimer placeras utanför islam. Det är därför ytterst tveksamt att en allvarligt menad attack mot universitetet genomförd av någon med denna ideologi skulle skona de muslimska studenterna. Det kan man också se i de senaste årens terrordåd, där många muslimer råkat lika illa ut som icke-muslimer.
Min hypotes är därför att hotet är formulerat av en icke-muslimsk person som vill utnyttja den rädsla för våld som finns hos alla medborgare i samhället och där syftet kan vara att skapa konflikt mellan vanliga troende muslimer och icke-muslimer. Hot av den här typen är obehagliga och bör, vilket också skett, tas på största allvar av universitetets ledning. Men det finns all anledning att hålla möjligheten öppen för att hotet formulerats i andra syften än att varna för en verklig planerad attack. En bokstavlig tolkning av hotet riskerar att bidra till att grupper ställs mot varandra och att oskyldiga muslimer därigenom drabbas.

Aje Carlbom

Aje Carlbom är docent i socialantropologi vid Malmö universitet.
Gå till toppen