Lomma

Misstänkta familjemordet chockar villaidyllen

Ingen såg det komma. Varken skolpersonal eller kollegor. En barnfamilj är borta. De misstänkta morden chockar och förbryllar i stillsamma Bjärred.

Två vuxna och två flickor hittades döda på tisdagen i en villa i Bjärred.Bild: Peter Frennesson
Fyra ensamma rosor står lutade mot tegelväggen på villans ena gavel. Polisens avspärrningsband har satts upp runt bostaden. I övrigt finns ingenting som talar om att fyra personer, två flickor och deras föräldrar, hittades döda därinne ett dygn tidigare.
Hur kunde det hända, undrar grannar, anhöriga och kollegor. Utåt fanns inga orostecken. Föräldrarna förekommer inte i polisens register och har inte heller varit föremål för utredningar av socialtjänsten i Lomma. Båda hade framgångsrika karriärer. Mannen beskrivs som en framstående forskare och företagare med flera tunga uppdrag bakom sig.
Det var när han inte dök upp till ett stort arrangemang på tisdagen som en kollega till slut larmade polisen.
– Om man är förväntad till en speciell plats, ett speciellt klockslag, och folk väntar på dig men inte dyker upp eller går att få tag på. Då anar man oråd och kontaktar polisen. Det kan vara en trafikolycka eller vad som helst. Våra rutiner är att kontakta polisen som då kan hjälpa till att ta reda på vad som hänt, säger säkerhetschefen på arbetsplatsen.
Både där men också på kvinnans arbetsplats erbjöds krishjälp åt chockade kollegor under onsdagen. Redan tidigt på tisdagskvällen satte Lomma kommun igång sin krishantering. Morgonen efter fick två rektorer informera personal och elever om det som hänt.
– Föräldrar har varit här, kuratorer, psykologer, poliser och en präst har varit här. Jag har aldrig upplevt en sådan enorm uppslutning, sammanfattade Margareta Strand Karlsson, rektor på Alfredshällskolan där den yngre av de två flickorna gick.
Även på Bjärehovskolan där storasystern var inskriven fick elever och personal hjälp att bearbeta det ofattbara. Bland annat genom att eleverna fick skriva hälsningar till skolkamraten de aldrig får se igen.
– Vi har minnesbok som eleverna vill överlämna men vi vet bara inte till vem, säger rektorn Ann-Louise Raquette Berlin.
De två flickorna hade båda under lång tid fått hemundervisning av medicinska skäl, vilka vill skolorna inte uppge. Flera dagar i veckan har lärare kommit hem till familjen för att undervisa.
Senare under onsdagskvällen hade många uttryckt sin sorg över det som hänt.Bild: Julius Viktorsson
Margareta Strand Karlsson, rektor på Alfredshällskolan sa under onsdagen till SVT Nyheter att familjen var i "djup kris". Men bilden spretar. Rektorn på den andra skolan, Ann-Louise Raquette Berlin, menar att familjen visserligen hade det tufft på grund av flickornas tillstånd, men att det trots allt fungerade mycket bra och att hon inte fick några oroväckande signaler.
– Vi har haft möten med framförallt pappan med jämna mellanrum för att följa upp, och det har fungerat bra. Pappan har varit jättenöjd med undervisningen, lärarna har varit jättenöjda, och hon [den äldsta flickan] har presterat mycket väl.
Bilden bekräftas av både Martin Persson, chef för utbildningsförvaltningen och grundskolechefen Sven-Johan Davidsson.
Men som Ann-Louise Raquette Berlin tillägger när hon får frågan om det ändå inte fanns tecken på allt inte stod rätt till i familjen:
– Jag har inte kunnat se det, men vi vet inte allt. Vi får veta det föräldrarna vill att vi ska veta, säger hon.
Läs alla artiklar om: Döda familjen i Bjärred
Gå till toppen