Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: EU-bomb utan bett mot Polen.

Morawiecki och Juncker inför middagen i Bryssel.Bild: Virginia Mayo
I december aktiverade EU-kommissionen "atombomben". Lissabonfördragets artikel sju brukar kallas så eftersom tanken var att den aldrig skulle användas. Men när det nu ändå blivit så är det tydligt att det politiska vapnet inte är skarpt. Polen, som det riktas mot, låter sig inte avskräckas.
Det framgick åter på tisdagskvällen när premiärministern Mateusz Morawiecki åt middag i Bryssel med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Kommissionens historiska åtgärd berodde på förändringar inom det polska rättsväsendet. Regeringens reformer har lett till så omfattande politisering av polska domstolar att det strider mot unionens grundläggande demokratiska principer. Invändningar från Bryssel har genomgående viftats bort. Det lutar åt en varning även från europeiska rådet, men längre än så lär åtgärderna mot Polen inte komma.
Teoretiskt skulle polackerna kunna straffas till exempel genom att mista sin rösträtt inom EU. Men för en sådan åtgärd krävs ett enhälligt beslut av övriga medlemsländer och Ungern har redan förklarat sig stå på den polska regeringens sida. I praktiken är det därmed riskfritt för Morawiecki och hans kollegor att fortsätta förverkliga sina planer.
Visst kunde tisdagens regeringsombildning i Polen tolkas som ett slags försoningsgest inför middagen i Bryssel – de tre ministrar som skrikit högst i bråket med EU fick gå. Men i sak var läget detsamma även då bordet dukades av, vilket väcker frågan om hur EU ska gå vidare.
Tonen måste vara fortsatt stenhård från Bryssel, trots att orden inte kan följas av någon sanktion. Även om det kan bidra till splittring inom unionen är striden mot Warszawa viktig att våga ta. Det vore ett långt större hot mot EU-samarbetet om det slutade betonas vilka värden det bygger på.
Gå till toppen